Békéscsaba

2024.08.26. 13:45

A rangos díj után újabb nagy dobásra készül a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar

A Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar Csokonai Vitéz Mihály-díjat érdemelt ki – a zenei hagyományok megőrzése érdekében végzett kiemelkedő előadóművészeti tevékenysége elismeréseként – augusztus 20-a alkalmából. Mohácsiné Szeverényi Ágnes elnök, zenekari tag, valamint Döge Csaba szakmai vezető, karmester több kulisszatitkot is elárult a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekarról.

Licska Balázs

Nincs Békéscsabán augusztus 20-ai ünnepség a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar nélkül, hiszen most is a zenekar indította térzenével, a Viharsarki Mazsorett és Táncsport Egyesület közreműködésével a programsorozatot. Döge Csaba is megerősítette, hogy az elmúlt években ők fújták a muzsikát, ha esett, ha fújt, ha sütött. A próbákat augusztus elején kezdték el, és szerinte mindig kihívás, hogy azok is élvezzék az indulókat, akik ötven éve fújják azokat, illetve azok is, akik először találkoznak a kottával.

Körösparti, vasutas, fúvós, zenekar, koncert
Nincs Békéscsabán augusztus 20-a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar nélkül. Fotó: Bencsik Ádám 

A zenekari tagok különböző élethelyzetekből érkeznek, különböző korosztályokat képviselnek. A próbákon és a fellépéseken azonban eggyé válnak. Mohácsiné Szeverényi Ágnes a zenekar oszlopos tagja, ebbéli pályafutását a Körösparti Junior Fúvószenekar berkein belül kezdte. Nagyon szereti a próbákat és a fellépéseket, mindegyik alkalom adrenalinlökettel ér fel számára, mosolyogva hozzátette, szerinte függőséget is okoznak. Csúcspontként, a leginkább felemelőként és örömként említette azt, amikor a Himnuszt játsszák, így volt ez augusztus 20-án is Békéscsaba főterén.

Széles repertoárral rendelkezik a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar

Természetesen egy-egy ilyen fellépés nem ad arra lehetőséget, hogy a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar megmutassa, hogy milyen széles repertoárral rendelkezik, ilyenkor az alkalomhoz illő, az ünnepséghez méltó muzsikával jelentkeznek. 

Döge Csaba viccesen mondta, hogy ő dönt arról, hogy mit vegyenek fel a zenekar kínálatába, szerinte sok szempontot figyelembe kell venni. Folyamatosan gondolkodik, hogy mikor mit játsszanak, hogy milyen koncert következik, hogy milyen aktuálisan a zenekar összetétele. Igyekszik úgy válogatni, hogy szeressék a gyerekek és a felnőttek is az általa kiválasztott muzsikát. Nagy szerencse szerinte, hogy szinte mindent megírtak fúvószenekarokra is, így több lehetőségük van, mint például a szimfonikus zenekaroknak.

Mohácsiné Szeverényi Ágnes dicsérte Döge Csabát, hogy milyen széles rálátással bír a zenére, hogy folyamatosan kutakodik. Hangsúlyozta, hogy bár a műsorválasztás a szakmai vezető feladata, például egy-egy tag által kért mű is bekerülhet a repertoárba, tehát figyel a kívánságokra, tisztában kell azonban lenni azzal, hogy nem minden hangszerelés megfelelő. Kapcsolatban vannak a mai zenével is, példaként hozta fel, hogy Pribojszki Mátyással, valamint zenekarával nagy sikerű koncertet adtak idén a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Rendhagyó helyszíneken is fellépnek

A zenekar nevében benne van az, hogy koncert, azaz koncerttermekben érzik komfortosan magukat. Mohácsiné Szeverényi Ágnes szerint azonban ki kell menni rendhagyó helyszínekre is, hogy megmutassák magukat, így játszottak például a piactéren, illetve a kishíd avatásakor szintén fellépnek majd. Szeretik ezeket a kihívásokat. Emellett szórakoztató és látványos együttműködést alakítottak ki a Viharsarki Mazsorett és Táncsport Egyesülettel. Mint mondta, a mazsoretteknek jelentős az, ha élőben zenélő fúvószenekarral közösen léphetnek fel, és nem gépzenére kell mozogniuk.

Amatőrök, de profizmusra törekszenek

Ugyan a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar otthona Békéscsaba, az egész vármegye büszkesége lehet, hiszen sok településről vannak tagjai, köztük vannak a Békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei is. A zenekar bekerült Békéscsaba értéktárába, kiérdemelte korábban a Békéscsaba Kultúrájáért díjat, rengeteg díjat hozott el fesztiválokról. Most pedig kiérdemelte a Csokonai Vitéz Mihály-díjat.

BA-8582
A város nevében Szarvas Péter polgármester gratulált a Csokonai Vitéz Mihály-díj kapcsán Mohácsiné Szeverényi Ágnesnek és Döge Csabának. Fotó: Bencsik Ádám 

Ez egy nagyon magas szakmai díj, amelyet amatőr művészeti csoportoknak adományoznak, évente csak párat adnak át – mondta Mohácsiné Szeverényi Ágnes. Ismertette: a felterjesztettek komoly szakmai értékelésen mennek keresztül. Szerinte ámulatba ejtő, hogy ezt kiérdemelhették. Döge Csaba hozzátette: akkor tudatosult benne, hogy mennyire rangos kitüntetést kaptak, amikor sokan gratuláltak, örül, hogy Békéscsabán ennyire megbecsülik azt, amit tesznek.

Mohácsiné Szeverényi Ágnes hozzáfűzte: amatőrök, hiszen a többségük nem hivatásos zenész, azonban profizmusra törekszenek, a fenntartásban, a szervezésben és a műsorválasztásban egyaránt. Nem kapnak honoráriumot azért, hogy zenélnek. Stílszerűen úgy fogalmazott, hogy mindenki önként és dalolva vesz részt a próbákon és a fellépéseken.

Valenciai fesztiválra készülnek, koncertfelvételt küldenek

A Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar egy újabb nagy dobásra készül. Jövő nyáron részt vennének egy nívós fúvószenekari versenyen, a spanyolországi Valenciában. A jelentkezés során el kell küldeni egy koncertfelvételt, bemutatva a repertoárt – ezt a fellépésüket december 7-ére tervezik –, a bírálat és a döntés, hogy utazhatnak-e, januárra várható. Most erre a koncertre készülnek. De kitűzték az áprilisi fellépésük időpontját is. Törekszenek arra, hogy ne csak a repertoár változzon, együttműködő partnereket is felkérnek – hogy a legközelebbi ki lesz, egyelőre titok.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!