Békéscsaba, Gyula, Orosháza

2024.09.05. 15:47

1100 éve Európában, 20 éve az Unióban: ilyen programok jönnek

Békés vármegyébe érkezik az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban országos programsorozat. Békéscsabán szeptember 6-án és 7-én, pénteken és szombaton lesznek események, összesen tizenöt programot kínálva és részben kapcsolódva a szombati Vármegyenaphoz – ismertette a Petőfi Kulturális Ügynökség.

Licska Balázs

Rengeteg kulturális esemény érkezik főleg Békéscsabára, de Gyulára és Orosházára is az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című országos programsorozat részeként. 

kulturális programok, tánc, előadás
A Nemzeti Táncszínház táncosait szombaton este láthatjuk Békéscsaba főterén. Fotó: Nemzeti Táncszínház

Filmvetítés és ingyenes színházi előadás pénteken Békéscsabán

Péntek délelőtt a Nemzeti Filmintézet szervezésében közönségtalálkozóval egybekötött filmvetítéssel készülnek a békéscsabaiak számára, a Most vagy soha című filmet tekinthetik meg a Csabagyöngye Kulturális Központban. A Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház koprodukciójában Petőfi: A helység kalapácsát a Jókai színházban nézhetik meg péntek este.

Szombaton a táncé lesz a főszerep Békéscsaba főterén

Szombat este a főtéren a Nemzeti Táncszínház a Viharsarok szívébe, Békéscsabára is nagyszabású táncgálával érkezik Táncpanoráma címmel. Pirók Zsófia és Társulata mellett bemutatkozik Békéscsaba táncéletének több szereplője is, megmutatva a térség stílusokban sokszínű táncéletét.

Népzenei programot kínálnak Orosházán

Orosházán, péntek délután az MNMKK – Országos Széchenyi Könyvtár és a Cimbora Alapítvány közös szervezésében valósul meg a Száll a világ lepke-szárnyon – énekelt versek Sebő Ferenccel elnevezésű program, amely a népzene varázslatos világába repít el bennünket.

A békéscsabai múzeum is megtelik programokkal

A Szépművészeti Múzeum Királyok, hősök, csaták – 1100 év Európában művészettörténeti interaktív előadásra várja a felnőtteket, míg a Királyok, hősök, csaták – Történelmi pop-up képeslap készítésbe már akár a gyerekek is bekapcsolódhatnak a Munkácsy Mihály Múzeumban, szombat délután.

Péntek délután szintén a békéscsabai múzeum ad otthont a Zászlómegállító című kiállításnak, amely az MNMKK – Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és az MNMKK – Petőfi Irodalmi Múzeum közös programja. Az ismeretterjesztő kiállítás közelebb hozza a látogatókhoz a kortárs zászlók színes világából az Európai Unió országainak zászlóit. Bemutatja a zászlóhasználat történetét, hátterét és szabályait, valamint a zászló funkcióit típusok és fajták szerint, sőt még egy kvízjátékkal is készültek a szervezők.
Ugyancsak a békéscsabai múzeum ad helyet szombat délután a Sanctum soron következő összművészeti programjának, amely a Békéscsaba, egység és újrakeresés címet kapta. Juhász Anna vendégei ezúttal Kollár-Klemencz László zenész, énekes, író, illetve Hartay Csaba költő lesznek.

Gyulán a levéltárban, Békéscsabán a könyvtárban lesz kiállítás

Szombaton délután a gyulai Békés Vármegyei Levéltár ad otthont a Magyar Nemzeti Levéltár 1100 éve Európában, 20 éve az Európai Unióban interaktív vándorkiállításának, míg az MNMKK – Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Menyasszony tablókiállítása a szombattól Békéscsabán, a Békés Megyei Könyvtárban tekinthető meg.

Kézműves foglalkozás, cirkuszi varázslat, bábelőadás, Gasztrobusz és játszóház a Vármegyenap keretében

Szombaton Békéscsaba főterére a Hagyományok Háza a kézműves foglalkozása mellett a szegedi Barboncás Társulat Tiszavirág című bábelőadást hozza el, amely Tombácz János szatymazi pásztorember két meséjéből készült. Szintén szombaton Békéscsabán, az Andrássy út elején a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ A Csoda a Te kezedben van! elnevezésű interaktív programján kipróbálhatók a cirkuszi eszközök, bárki részévé válhat a cirkuszi varázslatnak.

A Nemzeti Művelődési Intézet kulináris csemegéket kínáló Gasztrobusza ugyancsak ellátogat szombaton Békéscsabára, az Andrássy út elején parkol majd le, míg a az Ibsen Házban a Hungarikum játéktér igazi kikapcsolódást ígér az egész családnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!