Festmények

2024.09.08. 06:41

Képbörze is lesz, kifogyhatatlan a Padlásterápia ötlettára

A „Van Gogh-utazás” után már az őszi-téli témákat veszik fel a Padlásterápia alkotói a repertoárjukra. G. Pataki Mária művészeti vezető elárulta, az új kreatív műhelyben hamarosan megnyitja kapuit a várva várt képbörze is.

dr. Nagy Szilvia

– A Padlásterápia 2018-ban indult, eredetileg saját házunkban tartottam, de időközben meghívást kaptunk a Lencsési Közösségi Háztól, így hetente ott találkoztunk. A tagok száma a kezdetek óta megtöbbszöröződött, huszonötre nőtt. Évente számos alkalommal szervezünk kiállítást, a tárlatokon közszemlére bocsátott képek pedig – elfogulatlanság nélkül mondhatom – szemet gyönyörködtetők. A csoport pillantok alatt összehoz már egy Van Goghot is úgy, hogy eszükbe sem jut lemásolni a művészóriást. Mindenki a saját életét, érzéseit teszi festményébe, így virágoznak ki az alkotók, az alkotások is – mondta G. Pataki Mária, aki a legfontosabbnak azt a lelki utat tartja, amit amatőr festői bejárnak. Hangsúlyozta, a műhelymunka valódi terápia.

képbörze, Van Gogh, festmények
A metrón a Van Gogh -tárlat felé.

Saját magukkal is jóban lesznek

– A színekkel, formákkal való játék összehozza az embereket, a padlásterápiások között őszinte barátságok szövődnek. A tagok az alkotófolyamat során előbb-utóbb saját magukkal is jóban lesznek, ha pedig saját magukat tisztelik, becsülik, érheti őket bármi, túl tudnak jutni a kríziseken. A Padlásterápiának otthont adó Lencsési könyvtár az a hely, ahol meg tudunk nyílni, tudunk beszélgetni. Eredetileg is ez volt a cél, de a festmények hamarabb megszülettek. Mára kötetlenül kommunikálunk is, és tele vagyunk tervekkel, lendülettel – részletezte G. Pataki Mária, hozzátéve, Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház igazgatója mindenben támogatja őket. 

képbörze
Október végén lesz az első képbörze. A festmények egy része kelendő lesz.

Többen megvásárolnák a képeket, képbörze lesz

A művészeti vezető elárulta, sokan ostromolták, hol lehet megvásárolni az amatőr festményeket. 

Felmerült az igény a képek megvásárlására, ezért szerettem volna ennek hivatalos formát. Kezdeményezésemre rábólintott a polgármester és a közösségi ház vezetője is, így az új kreatív lakásműhelyben, ahol a Krémiusz főzőcsoportom is működik, börzéket szervezünk. Október 26-án indul az első. Aki eladni, aki vásárolni szeretne, ott találkozhat majd a kiállításaink után. Sokan nyitottak ránk, figyelnek minket és bele is szeretnek egy-egy alkotásba – mondta G. Pataki Mária, aki azt is elárulta, hogy van, akinek festés közben megjött a kedve az íráshoz is.

– A legidősebb csoporttagunk 80-on felüli. Mindig van új jelentkező, fiatalok is időről időre csatlakoznak hozzánk. A Padlásterápia a lelki fejlődés egyik útja, ahol a szabadság, a jólelkűség, az újrahasznosítás jegyében alkotunk – fűzte hozzá.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!