Természet

2 órája

Muzsikál az erdő ezen a hétvégén a Körösök völgyében – galériával

Megkezdődött a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében című háromnapos rendezvénysorozat pénteken Gyulán, az Almásy-kastély parkjában. Az esemény első napján a park faóriásai között természetismereti élményséta, különleges kiállítások és koncertek, köztük a Cimbaliband fellépése várta az érdeklődőket. A Muzsikál az erdő szombaton Gyula-Városerdőn, vasárnap Nagyvárad közelében, Szentmárton–Félixfürdőn folytatódik.

Papp Gábor

A pénteki nyitórendezvényen Szabó Lajos, a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke elmondta, a rendezvénysorozat huszonegy évvel ezelőtt indult útjára a Mátra erdőségeiből.

Muzsikál az erdő, Gyula, zene
A Muzsikál az erdő a Körösök völgyében című háromnapos rendezvénysorozat pénteken Gyulán, az Almásy-kastély parkjában kezdődött 

Muzsikál az erdő, idén három térségben

– 2015-től pedig megszervezzük a Gyula környéki programokat is – tette hozzá. – Idén a Muzsikál az erdő három térségben jelent meg az országban, májusban Kecskemét és Lakitelek környékén, majd a 9 napos Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napok következtek, ami a Mátra lábától gyakorlatilag annak legmagasabb csúcsáig vezette a rendezvényeket. Szeptember végén pedig a Körösök völgyébe érkeztünk. Idén ez utóbbi eseményünk az, ami átível a határokon, hiszen a harmadik napon Nagyvárad mellett, a félixfürdői öreg tölgyesbe szervezzük a programot.

Fenntarthatóbb élet

Hangsúlyozta, a Muzsikál az erdő célja az elmúlt 21 évben nem változott. 

Szeretnénk, ha közösségünk egy környezeti szempontból is fenntarthatóbb életvitel irányába fordulna. Ehhez az erdő, a zene és a művészetek erejét is segítségül hívjuk.

Matúz Viktóra, az alapítvány titkára kiemelte, háromnapos programfolyamot szerveztek az érdeklődők számára. – Igazi Muzsikál az erdős élményeket kínálunk – tette hozzá. – Pénteken az Almásy-kastély csodás parkjában rendeztünk eseményeket, szombaton Városerdőn egész nap várjuk a látogatókat, vasárnap pedig Nagyvárad közelében Félixfürdőn.

Különleges élményséta és koncertek

Pénteken szakvezetéses élménysétát tartottak az Almásy-kastély parkjában Szabó Lajos és Puskás Lajos erdőmérnökök vezetésével, amelynek során rengeteg érdekességet tudhattak meg a résztvevők. Nagy Otília festőművésszel erdei akvarellfestésen lehetett részt venni, illetve erre szombaton, Városerdőn is lehetőség nyílik majd. Egy standdal és sok-sok izgalmas dologgal várta, várja a látogatókat a Mi készül a taplóból?, Máté Károly taplászmester bemutatója, aki Székelyföldről érkezett Gyulára.

Középpontban a helyi értékek

Matúz Viktória kiemelte, a Muzsikál az erdő számára nagyon fontosak a helyi értékek, illetve az ifjú tehetségek. Délután 4 órától a Döge Csaba vezette Gyulai Erkel Ferenc Ifjúsági Fúvószenekar, majd a Bartók Béla Vegyeskar lépett fel. Délután fél hattól Fassang László zongoraművész, a MÜPA rezidens orgonaművésze és Ávéd János szaxofonművész, a Zeneakadémia tanára egy különleges, a természet hangjait megidéző, abból ihletet merítő koncertet adott. A pénteki napot a Cimbaliband koncertje zárta.

Kiállítások fotókból és rajzokból

A Muzsikál az erdőhöz kapcsolódva előzetesen irodalmi, fotó- és rajzpályázatot is kiírtak. A pályázatok azt célozzák meg, hogy a vállalkozó kedvűek az erdő, illetve  a rendezvénysorozat ihletéséből készítsenek különböző alkotásokat, mutassák meg, hogy mi az, ami miatt érdemes csodálni a természetet és az erdőt. Az irodalmi pályázat is különleges érdeklődésnek örvendett, szombaton Vasvári Csaba színművész néhány alkotást elő is ad majd. Pénteken láthatták a fotópályázat kiállítási anyagát, illetve a gyermekrajzpályázat alkotásait ugyancsak megnézhették a látogatók. A Kárpát-medence teljes területéről érkeztek rajzok a kiírásra, ezernél több munkából választották ki a tárlaton bemutatott alkotásokat. Szombaton folytatás Gyula-Városerdőn.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!