Beruházás

2024.09.01. 16:55

Új tornateremmel köszöntötték a tanévet a gyulai reformátusok - galériával

Tanévnyitó és hálaadó istentiszteletet tartottak a gyulai református templomban vasárnap délelőtt. Az ünnepi alkalmon hálát adtak azért, hogy a Magvető Református Általános Iskola elindulásának 30. évfordulójára több mint 2 milliárd forintból elkészült az oktatási intézmény új tornaterme, illetve több kapcsolódó fejlesztés. Az eseményt követően át is adták a létesítményt.

Papp Gábor

Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke az istentiszteleten felelevenítette, harminc éve annak, hogy Gyulán elindult a Magvető Református Általános Iskola és Óvoda, amely azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megtartó közösséget formáljon a fenntartó gyülekezet segítségével. Hozzátette, az intézmény és a gyülekezet ezzel simul bele abba a nagy magvető szolgálatba, amit Jézus Krisztus tanított. A püspök szólt az új tornaterem jelentőségéről is.

új tornaterem, átadó, református iskola, Gyula
A több mint 2 milliárdos fejlesztés nagy előrelépés az iskola életében
Fotó: Lehoczky Péter

Új tornaterem közös gondolkodással

Dr. Fekete Károly hangsúlyozta, a gondoskodásnak kell jellemeznie az intézményfenntartó gyülekezetet is.

– Gondoskodnia kell élettérről a tanuláshoz, a mozgáshoz, a kibontakozáshoz; ahhoz, hogy el ne vesszen egyetlen tehetséges diák sem – folytatta a gondolatot. – Így együtt munkálkodtunk a vasárnap átadott fejlesztésen is.

Baráth János, a Gyulai Református Egyházközség lelkésze elmondta, vasárnap két fontos dolog miatt is hálát adtak.

– Hálát adtunk azért, hogy Isten kegyelméből 30 évvel ezelőtt elindulhatott újra, önállóan a református általános iskola Gyulán – emelte ki. – Hálát adunk Istennek azért, hogy a 30. esztendőre megépülhetett az új tornaterem, és elkészülhettek az azzal kapcsolatos fejlesztések.

Egy éve tették le az alapkövet

Szólt arról, hogy 2023. szeptember 3-án, az új óvodájuk átadásakor tették le a tornaterem alapkövét. Az istentiszteleten ezt követően videóban mutatták, hogyan épült a létesítmény az elmúlt egy évben. 

Baráth János kifejtette, a beruházás során a tornaterem építése mellett energetikai fejlesztések és ingatlanátalakítások is megvalósultak. A munkálatok, a beruházásokat a kormány 2 milliárd 14 millió forinttal támogatta.

Csodálatos tornaterem épült

Dr. Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében elmondta, a kormány mindent megtesz azért, hogy a pedagógusok anyagi és erkölcsi értelemben is érezzék, a társadalom nem csak napszámosként számít rájuk, és nem is csak akként tekint rájuk. 

– Ezt a célt szolgálja az idén megkezdett és jövőre is folytatódó nagyarányú béremelés, az életpályamodell bevezetése, de részben még a mobileszközök használatának korlátozása is – fogalmazott.

Kitért arra, hogy a gyulai Magvető iskolában egy csodálatos tornaterem épült. 

– A test a lélek temploma, nem véletlen, hogy a kormány 2 milliárd forinttal támogatta a régi álom megvalósulását Gyulán – folytatta a gondolatot. – Hiszünk abban, hogy gyermekeink számára a legjobb lehetőségeket és körülményeket kell megadni. Azon dolgozunk, hogy a jövő nemzedékek számára minden adott legyen ahhoz, hogy felelősségteljes felnőtteké nőhessenek, akik szilárd értékrenddel bírnak, akik nem hajlanak meg az innen-onnan fújó szelek előtt, hanem állnak, mint a cövek.

Több fejlesztés készült el

Dr. Nagyné Sullay Márta, a Magvető Református Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola főigazgatója tanévnyitó beszédében köszöntötte a diákokat, különös tekintettel az elsősöket, illetve a szülőket. Kiemelte, nagyon várt nap volt a vasárnapi, hiszen átadták az iskola új tornatermét.

– Egy évvel ezelőtt, az alapkő letételekor elképzelhetetlennek tűnt, hogy az épület mostanra ott magasodik a templom közelében – tette hozzá. Mint mondta, hálatelt szívvel vették birtokba a csodálatos, a gyermekek testi fejlődését szolgáló modern épületet, a körülötte igényesen kialakított, egyben megnövekedett iskolaudvart és a gyerekek biztonságos iskolába érkezését is szolgáló áthajtót, parkolókat.

Egy eseménysorozat nyitánya

Dr. Nagyné Sullay Márta kitért arra, hogy a vasárnapi program a 30. évforduló alkalmából életre hívott ünnepi eseménysorozat nyitánya is volt.

– Ugyanis rendezvénysorozatot tervezünk, hogy visszatekintsünk az elmúlt 30 évre – fogalmazott.

A hálaadó istentisztelet után a résztvevők körbe „ölelték” a templomot és a református intézményt, majd ünnepélyesen átadták az új tornatermet. 

Komoly múlt, komoly beruházás

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő elmondta, a gyulai református egyházközség komoly múltra tekint vissza, és már 1804-ben indult meg a református oktatás Gyulán.

– Ez a fejezet 1948-ig, az államosításig tartott, majd 1994-ben, a rendszerváltozás után indult újra, majd három év múlva már új épületet is létrehoztak – sorolta. – Tavaly átadhattuk a megújult, kibővített református óvodát. S kedden lesz egy éve, hogy letettük a tornaterem alapkövét.

Az országgyűlési képviselő felidézte, 2011-ben megalkották az új közoktatási és köznevelési törvényt, amelynek értelmében mintegy négyéves előkészületet követően a mindennapos testnevelés kötelezővé vált valamennyi intézményben. Dr. Kovács József nagyon fontosnak nevezte a fiatalok testi edzettségét, és hogy ahhoz a megfelelő feltételeket mindenütt megteremtsék. Kiemelte, a tornaterem küzdőterének a mérete 833, 814 négyzetméter. Összehasonításként kiemelte, az iskolának a fejlesztésig mindössze 124 négyzetméteres tornaszobája volt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!