Lencsési Közösségi Ház

2 órája

A fáraók birodalmába repítenek Antonela Toma fényképei – videóval

Beköltözött pár hétre a fáradók birodalma a békéscsabai Lencsési Közösségi Házba. Az intézmény keretein belül működő Márvány Fotóműhely, valamint az Aradi Fotóklub együttműködésének köszönhetően nyílt meg hétfőn a Lencsési Közösségi Házban az Aradi Fotóklub tagja, Antonela Toma Egyiptomban készült több mint félszáz fényképéből összeállított kiállítás.

Licska Balázs

Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház igazgatója elmondta, hogy Kreatív hetek címmel indítottak programsorozatot a minap az intézményben, amely harminc napon keresztül harminc kiemelt eseményt foglal magában, és csak hétfőn öt-hat rendezvény váltotta egymást a közösségi házban. Mint mondta, tartottak már Egyiptommal kapcsolatban élménybeszámolót a Lencsésin, fotókiállítást azonban még nem, ezért is különleges Antonela Toma tárlata.

Antonela Toma, kiállítás, Egyiptom
Antonela Toma Egyiptomban készült fényképeiből nyílt kiállítás a Lencsési Közösségi Házban. Fotó: Licska Balázs

Mindegyik fotó különleges a maga nemében

A Márvány Fotóműhelyt vezető Barabás Ferenc mutatta be az alkotót, felvillantva azt is, hogy a többdiplomás Antonela Toma – aki nagymamájától tanult meg magyarul – rajong Egyiptomért. Úgy véli, hogy mindegyik fotó különleges a maga nemében, és hogy azon visszaköszönnek az ismert jelképek az utazó szemszögéből.

Hat alkalommal járt eddig Egyiptomban Antonela Toma

Antonela Toma elmondta, hogy 2013 és 2019 között hat alkalommal volt az észak-afrikai országban, szerinte Egyiptom egy különleges világ, amely azonnal lenyűgözte. Elbűvölte az atmoszféra, a szent helyek, templomok sokasága, az egyiptomi kultúra és az ősi civilizáció, amelyek a régi tárgyakon, helyeken köszönnek vissza, a spiritualitás. Kiemelte: nem turistaként, hanem utazóként fedezte fel Egyiptomot, és hogy minden egyes út során tanult valamit.

Barabás Ferenc, Antonela Toma és Takács Péter a kiállításmegnyitón. Fotó: Licska Balázs

A Nílust az élet forrásának nevezte az Aradi Fotóklub tagja

Ismertette, hogy a fotók elviszik a közönséget a sivatagba, a Nílus vidékére. Beszélt a Nílusról, amelynek különlegessége, hogy délről folyik észak felé, hogy a városok többség a Nílus völgyében jött létre. Hangsúlyozta, miszerint a Nílus az élet forrása, hiszen életet adó vizet hozott a kopár vidékre, és hogy a folyó nélkül nem fejlődhetett volna ki a fejlett egyiptomi civilizáció. Több országon folyik keresztül, míg beletorkollik a Földközi-tengerbe.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!