Munkácsy Negyed

2 órája

Zene a víz felett: a csabai kishídon koncertezett az Alföld Quartet – videóval, galériával

Egy hónappal ezelőtt adták át Békéscsabán, a Munkácsy Negyedben a József Attila és a Deák utcát összekötő Réthy Pál hidat. Ennek apropóján tartott vasárnap a csabai kishídon koncertet az Alföld Quartet, 19. századi zeneszerzők műveiből válogatva, megidézve a festőfejedelem Munkácsy Mihály korát.

Licska Balázs

Rengetegen voltak kíváncsiak vasárnap a csabai kishídon az Alföld Quartet fellépésére, erre tekintettel Szomor István, az Alföld Quartet tagja viccesen megjegyezte: most tesztelik az egy hónappal ezelőtt átadott Réthy Pál híd teherbíró-képességét. A fellépés a Munkácsy Negyedhez kapcsolódó projekt része is volt, és a zenékkel a Munkácsy Mihály korát idézték meg.

csabai kishíd, Munkácsy Negyed, Alföld Quartet, koncert
A csabai kishídon adott koncertet vasárnap az Alföld Quartet
Fotó: Bencsik Ádám

A csabai kishídon 19. századi dallamok keltek át

Mint mondta, ezt a korszakot, a 19. századot rendkívül dallamos, befogadható, magával ragadó zene jellemezte. Olyan zeneszerzőktől hoztak műveket, akik meghatározták az időszakot, sőt, akikkel akár találkozhatott is a festőfejedelem. A repertoárban szerepelt ennek megfelelően Rózsavölgyi Márk, Massenet, Bruckner, Ambroise Thomas, Edward Elgar, Csajkovszkij és Dvořák.

Találkozhatott Párizsban Munkácsy Mihály és Massenet

Érdekességként megemlítette, hogy 1879-ben szerveztek egy jótékonysági rendezvényt Párizsban Zichy Mihály vezetésével a szegedi árvízkárosultak javára – 250 ezer frank jött össze –, és hogy azon részt vett a géniusz Munkácsy Mihály mellett a híres zeneszerző, Massenet is, tehát a két művész összefuthatott az eseményen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!