Labdarúgás

2024.08.26. 15:40

Őrületbe kergette 30 éve az Előre a Fradit – videóval

Augusztus 20-án volt harminc esztendeje, hogy lejátszották a Békéscsabai Előre története talán legemlékezetesebb bajnoki mérkőzését, melyen a lila-fehérek 5–2-re kiütötték a Ferencváros csapatát. A csabaiak akkori vezetőedzője, Pásztor József szerint csapata, az Előre nagyon elkapta a fonalat ezen a napon.

Gajdács Pál

Ekkor már túl volt addigi legnagyobb bajnoki sikerén a Békéscsabai Előre FC, amely az 1993–94-es szezonban bronzérmes lett az NB I.-ben. Nagyon úgy tűnt azonban, hogy ez az eredmény a következő szezonban megismételhető, legalábbis a Szent István ünnepén a Kórház utcai stadionban lejátszott és 5–2-es kiütéses csabai sikerrel végződő találkozó is ezt vetítette előre. A lila-fehérek végül ha a dobogón nem is, de mindössze egy ponttal lemaradva a harmadik Debrecentől az 5. helyen futottak be (de elfogadnánk ma is még egy osztállyal lejjebb is egy ilyen eredményt!).

Előre, lilák, Pásztor József, Fradi
Pásztor József, az Előre emblematikus alakja a nagy diadal helyszínén, a Kórház utcai stadionban Fotó: Bencsik Ádám

Ez volt Pásztor József egyik legemlékezetesebb mérkőzése

Fodor Tibor cselei, Mracskó felfutásai, Szarvas góljai egy életre beivódtak a csabai futballimádók emlékezetébe és persze a kispadon a csapatát vezető Pásztor József is szívesen emlékezett a párharcra.

– Edzői pályafutásomnak ez volt az egyik legemlékezetesebb mérkőzése a Győrött szintén öt–kettőre megnyert bajnoki mellett – tekintett vissza a mérkőzésre a szakmai tanácsadóként még ma is a békéscsabai labdarúgást szolgáló Pásztor József. – Telt ház volt és jó hangulat. Hogy mivel vertük meg ennyire az akkor is meghatározó csapatnak számító Fradit? A jobb oldalon Fodor Tibi, Mracskó Misi vezérletével, akik őrületbe kergették a zöld-fehér játékosokat, rendre be tudták tenni a labdákat a Ferencváros védői mögé, ahol talán a pályafutása legnagyobb meccsét játszó Szarvas Jani bolondot csinálva a válogatott Hrutka Janiból háromszor is betalált Szeiler József kapujába. Nem akármilyen ellenfélről beszélünk, tele volt magyar válogatottakkal és megnyerve a bajnokságot a következő évben magyar együttesként először bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe.

Az Előre nagyon elkapta a fonalat ezen a napon

Pásztor szerint az ellenfél nem becsülte le a csapatukat, de a liláknak tényleg minden összejött ezen a napon, nagyon elkapták a fonalat óriási örömet okozva a lelátón ülő, álló csabai szurkolóknak. A Ferencváros emberemlékezet óta nem kapott öt gólt bajnoki mérkőzésen.

A Békés Megyei Hírlap egyoldalas tudósításban számolt be a mérkőzésről

A mérkőzés jegyzőkönyve osztályzatokkal

Békéscsabai Előre FC–Ferencváros 5–2 (2–1)

NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 12 500 néző. V.: Vágner (Juhos, Szabó A.). Békéscsaba: Baji – Csató J. 7 – Szenti 7, Kovács T. 6 – Mracskó 7, Fodor 8, Csató S. 7, Horváth 6 – Váczi 8, Kulcsár 6, Szarvas 9. Edző: Pásztor József. Ferencváros: Szeiler 6 – Hrutka 4 – Telek 4, Szűcs 5, Keller 4 – Páling 5, Lipcsei 5, Albert 4, Czéh 4 – Christiansen 4, Neagoe 5. Edző: Novák Dezső.

Csere: Keller helyett Lisztes (–) a 61., Szarvas h. Kiss J. (–) a 72., Czéh h. Zavadszky (–) a 74., Fodor h. Major (–) a 80. percben.

Gólszerző: Mracskó (11-esből) a 16., Szarvas a 31., Neagoe a 45., Fodor az 56., Szarvas az 59., Szarvas a 65., Zavadszky a 84. percben.

Sárga lap: Lipcsei (reklamálásért) a 25., Csató J. (Albert felvágásáért) a 36., Váczi (rossz becsúszásért) a 72. percben.

Szögletarány: 8:4 (4:3).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában