Kézilabda

2024.09.05. 16:15

Békéscsabai rajt az újonc ellen

A hétvégén a Tappe-Békéscsabai Előre NKSE női csapata számára is megkezdődik az NB I.-es kézilabda-bajnokság, mégpedig az egyik újonc Szombathelyi KKA otthonában.

Gajdács Pál

Lesz-e békéscsabai ünneplés szombat este Szombathelyen?

Fotó: Kiss Zoltán

A vezetőség, a csapat, de talán a szurkolók körében is érezhetően nagyobb optimizmussal várják a 2024–25-ös élvonalbeli bajnokságot, mint egy évvel ezelőtt. Paláncz György békéscsabai klubelnök a szerdai szurkolói ankéton igyekezett is ezt számszerűsíteni, ugyanis a tizedik hely környékét jelölte meg, mint elérendő célt.

A bizakodásra az ad okot, hogy a nyáron csaknem egy csapatra való máshol már bizonyító játékost nyertek meg a békéscsabai ügynek, a külföldről érkezők közül négyen már felölthették hazájuk válogatott mezét.

Csak emlékeztetőül: a kapuba a portugál Jessica Ferreira a francia Clermont gárdáját hagyta maga mögött, honfitársa, az ugyancsak válogatott Mariana Ferreira Lopes balátlövőként legutóbb a német Bayer Leverkusent szolgálta. Szintén Németországban, Göppingenben kézilabdázott a jobbátlövő osztrák válogatott Klara Schlegel, a horvát Sara Sablic pedig a balátlövő poszton jelenthet erősítést, aki a francia első osztályú Saint-Amand együttesében pallérozódott. Belföldről Takács Eszter a frissen feljutó Esztergomi Vitézekből érkezett szintén a balátlövő posztra.

Rác Sándor vezetőedző ugyanakkor már a második évét kezdi meg a Békéscsaba kispadján, aki a felkészülés során összesen tíz mérkőzésen igyekezett tesztelni a megújult csapatát. Ha csak az eredményt nézzük, a mérleg pozitív, hiszen hatszor győztesen hagyhatták el a pályát, négy alkalommal az ellenfelek győztek.

– Meg vagyok elégedve a felkészülési mérkőzéseken nyújtott teljesítménnyel. Azt hiszem, hogy egy a tavalyinál erősebb csapattal vágunk neki a küzdelmeknek, de sokat fog számítani a csapat lelkesedése – beszélt még szerdán a szurkolók előtt a tapasztalt vajdasági szakember.

Nagy kérdés, hogy mennyire hálás a bajnokságot egy újonc csapat ellen kezdeni, hiszen ekkor még az új belépőt fűti a bizonyítási vágy. A Szombathelyi KK esetében is számolhatnak ezzel a hozzáállással, ráadásul a vasiak nem teljesen a tavalyi NB I. B-s együttesükkel vágnak neki a bajnokságnak, hiszen hat idegenlégióst sikerült magukhoz csábítaniuk az új szezonra. Jobbszélsőként érkezett hozzájuk a japán válogatott jobbszélső Akijama Nacumi és az északmacedón beálló Ivana Djatevszka a Kisvárdából, a montenegrói jobbátlövő Djurdjina Malovics Toulonból, a szlovák jobbátlövő Karin Bujnochová a lengyel Lubinból, illetve két kapus, a brazil Naira Morgana Mendes de Almeida a szlovák Michalovce, a horvát Petra Marinovic a BL-szereplő francia Brest Bretagne együtteséből tette át a székhelyét Szombathelyre. A kispadra is új szakember érkezett a dán Bo Rudgaard Olsen személyében. 

A vasiak összesen nyolc edzőmérkőzéssel hangolódtak az idényre, és ebből mindössze kétszer kaptak csak ki, két döntetlen mellett négyszer győztesen hagyták el a játékteret.

– Erős csapat ellen lépünk pályára, akik szilárd védekezést mutatnak, együtt keményen dolgoznak, és hatékonyan kihasználják a gyors ellentámadásokat. A támadásukra a sok mozgás jellemző, és nagyon jók az egy az egy elleni helyzetekben. A szezonnyitó tehát nagy kihívás lesz számunkra, de mindent megteszünk, hogy jól kezdjük a szezont, megnyerjük a mérkőzést – nyilatkozta a vasi klubhonlapnak Bo Rudgaard.

A Szombathely legutóbb 2022-ben játszott élvonalbeli mérkőzést, a Békéscsabával pedig 2021 tavaszán mérkőzött meg utoljára Szombathelyen, és nyert 26–24-re. Ez volt viszont az egyetlen sikerük az Előrével szemben, mivel előtte a felek békéscsabai összecsapását a lilák nyerték 23–20-ra, mint ahogy a csapatok első élvonalbeli találkozóját is 2019 októberében szintén Szombathelyen 28–24-re.

A mérkőzés szombaton 18 órakor a Szombathelyi Haladás Sportkomplexumban kezdődik, a két játékvezető Felhő Ferenc és Öcsi Tamás lesz. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában