Labdarúgás

2 órája

Gyollai Dániel álmaiban szerepel a magyar felnőtt válogatottság

A szeptember hónap legjobb labdarúgójának választották új klubjában Gyollai Dánielt. A Békéscsabáról induló 27 esztendős Gyollai Dániel júliusban igazolt a 23-szoros északír bajnok Glentoran csapatához. A 2013 óta angol együttesekben pallérozódó labdarúgó-kapus úgy érzi, hogy a nyáron jó helyre került.

Gajdács Pál

A Glentoran FC 15 éve nem nyert északír bajnokságot, annak előtte azonban 23-szor volt első. Tizenkét forduló után elmondható, hogy erre a most futó szezonban minden esélye megvan Gyollai Dániel együttesének, hiszen a negyedik helyen áll.

Gyollai Dániel, Glentoran FC, kapus
Gyollai Dániel munkában
Fotó: Glentoran FC/Adam Harwood

– Jelentős változások történtek a nyáron a klubnál, olyan játékosokat igazoltak, akik fiatalok és a pályafutásuk felfelé ível. Úgy gondolom, hogy minden adva van a jó szerepléshez. A jelenlegi csapat erénye, hogy a fiúk tudnak egymásért játszani és az edzői stáb is nagyon jó. Az étkezésre a kondícióra is a korábbinál sokkal jobban odafigyelnek – mondta el Gyollai Dániel.

A Derry City kapusedzője segített Gyollai Dánielnek

– Hogyan került képbe az észak-íreknél?

– Tavaly februárban akkori csapatomnál, az angol Maidenhead Unitednél súlyos, keresztszalag-szakadást szenvedtem. A nyáron már szerződés nélkül voltam, nem írtam alá. Otthon végeztem a rehabilitációt, majd idén márciusban mentem ki Írországba, ahová a Derry City FC kapusedzője hívott. Szeret több kapussal edzeni és felajánlotta a lehetőséget, hogy dolgozzak velük. Jó volt, hogy összeszedjem magamat és magasabb tempójú edzéseken vehettem részt. Később a kapusedző ajánlott be a Glentoranhoz. Tudta, hogy az északírek kapust keresnek. Küldtek egy videót rólam, megnéztek, majd egy kis huzavona után létrejött a megállapodás, egy évre írtam alá.

– Tizenkét forduló után négy ponttal lemaradva a vezető Ballymenától jelenleg negyedik a csapat, melyből eddig egyetlen mérkőzésen sem hiányzott. Elégedett az eredménnyel?

– Kilenc gólt kaptunk, igaz két-három gólt simán elkerülhettünk volna, de nem vagyok telhetetlen.

– Hogyan mutatná be a csapatát? Milyenek a körülmények, a szurkolótábor?

– A mi stadionunk az egyik legrégebbi klasszikus ovális Észak-Írországban. Hamarosan felújítják, az egyik lelátórészt már nem is használják. Az itthoni átlagnézőszám háromezer négyszáz, négyezer. Két hete játszottunk a városi rivális Linfield ellen, a mérkőzést közel tízezren látták, nagyon jó volt a hangulat.

– Nemzetközi kupaindulásért harcol a csapat, ez ön számára is egy nagy motiváció lehet.

– A Bajnokok Ligája selejtezőjében játszhat a bajnok és az északír kupagyőztes, de a másik két dobogós is indulhat valamelyik nemzetközi kupa selejtezőjében.

– Tizenegy éve játszik Nagy Britanniában, több korosztályos és felnőtt csapatban megfordult már, mi a legfontosabb tapasztalat, amit szerzett az évek során?

– A munka, amit ezalatt az idő alatt elvégeztem, felbecsülhetetlen, belém nevelték a keménységet. Kint azt mondják: ahogy edzel, úgy játszol. Ez nagyon igaz, csak a sok munka hozhatja meg az eredményt.

– Már a szülei is Budapesten laknak, ön és testvérei pedig Nagy Britanniában. Maradt még valamilyen kötődése a szülővárosához?

– Kevés időm van, de ha megtehetem, járok haza Békéscsabára. A legjobb barátom is ott lakik, de a többi barátommal is igyekszem tartani a kapcsolatot. Apukám ágáról dombiratosi, anyukám részéről medgyesegyházi származású vagyok, de oda már sajnos csak a temetőbe tudunk kimenni, mert már elmentek a nagyszüleim.

– Mit gondol, a helyén van?

– Igen, úgy érzem. A csapatban elfoglaltam a helyemet, képes vagyok a tudásom maximumát nyújtani. Ebben a pillanatban nem lehetnék jobb helyen. 

– Az U15-től az U21-ig minden korosztályos válogatottban védett. Reménykedik abban, hogy valamikor a felnőtt nemzeti csapattól is érkezik meghívó?

– A végső cél ez, de ahhoz folyamatosan jó teljesítménnyel kell felhívnom magamra a figyelmet. Nagyon fontos lesz ez az év, ha sikerül kivívnunk a nemzetközi kupaszereplést, ott is ki lehet tűnni. 


 

Névjegy

Gyollai Dániel

Született: 1997. április 7., Békéscsaba

Magassága: 197 cm

Csapatai. Utánpótlás: Békéscsaba UFC (2005–2011; Budapest Honvéd (2011–13); Stoke City (2013–16). Felnőtt: Stoke City (2016–19); Nantwich Town (2016–17, kölcsönben); Wigan Athletic (2019–2020); Peterborough (2020–22); Maidenhead United (2021–22, kölcsönben); Maidenhead United (2022–23) – angolok; Glentoran (északír, 2024–).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában