Gazdaság

2013.09.18. 12:47

Eltűnnek a halálkanyarok Orosháza és Békéscsaba között

Öt Békés megyét érintő útberuházásra adtak ki engedélyeket a közelmúltban, az M44-es mellett fontos változás, hogy felújítátják a 47-est Orosháza és Békéscsaba között.

Licska Balázs - Beol.hu

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű  közlekedési beruházásokhoz adott ki építési engedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a megyei kormányhivatal közlekedési felügyelősége – derült ki a szerdai sajtótájékoztatón.

Erdős Norbert megyei kormánymegbízott elmondta, hogy öt beruházás kapcsán adtak ki építési engedélyeket, mégpedig az M44-es gyorsforgalmi út Tiszakürt és Kondoros közötti szakaszára, a 120-as Budapest-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza vasútvonal kapcsán, a 47-es Békéscsaba és Orosháza közötti részének fejlesztésére, valamint a Gesztet és Dombegyházat az országhatárral összekötő közútra.

Az M44-es Tiszakürt és Kondoros közötti szakaszára kiadták az építési engedélyt. Az első kapavágásnak 2015. május 31-éig kell megtörténnie, hamarosan elindulhat a közbeszerzési eljárás is a beruházásra. Autóútként lesz engedélyezve, de az autópálya kritériumainak is meg fog felelni, 25 méteres lesz a koronaszélessége. A mostani tervek szerint Békésszentandrásnál felüljáró, Szarvasnál, Csabacsűdnél és Kondorosnál pedig több csomópont is lesz.

A 120-as vasútvonal megyei szakaszain 160 kilométer/órával közlekedhetnek majd a szerelvények, az ehhez kapcsolódó munkálatokra is kiadták az építési engedélyeket. A beruházás kapcsán a hiányzó szakaszokon második vágányt építenek, a vasútállomások is megújulnak. Összesen kilenc közúti-vasúti szintbeli kereszteződés szűnik meg, huszonnyolc pedig szintben megmarad, itt fokozzák a biztonságot.

Gyomaendrődön zajlik az aluljáró építése, Mezőberényben a felüljárót ideiglenesen már használatba is vehették a közlekedők. Békéscsabán, Mezőmegyernél kerékpáros és gyalogos aluljáró épül, a Szerdahelyi úton is aluljáró lesz, az Orosházi úti felüljárót pedig teljesen átépítik 2x2 forgalmi sávosra. Kétegyházán is felüljáró épül, a vasútállomásnál aluljáró. Emellett több munkálat is várható még a 120-as vasútvonal fejlesztése miatt.

A napokban adta ki az építési engedélyt a megyei kormányhivatal közlekedési felügyelősége a Gesztet és Dombegyházot az országhatárral összekötő közút megépítésére – közölte Dobókői György igazgató. Gesztnél 2744 méter hosszúságban, Dombegyháznál pedig 2734 méter hosszban épülhet 9 méter széles aszfaltburkolat.

A megyei kormányhivatal közlekedési felügyelősége kiadta az építési engedélyt a 47-es számú főút fejlesztése, átépítése kapcsán az Orosháza és Békéscsaba közötti szakaszra – közölte a sajtótájékoztatón Dobókői György igazgató. Elmondta, hogy az építtető a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. lesz. Az érintett részen két ívkorrekció is lesz, mivel az adott kanyarok veszélyesnek bizonyultak. Emellett a burkolatot is megerősítik, 12 méter koronaszélességűre, 11,5 tonna teherbírásúra. Orosháza és Békéscsaba között, teljes hosszúságban, a 47-es mellett kerékpárút is épül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!