Gazdaság

2013.04.04. 15:59

Védett ötvenesek

Az új Munka Törvénykönyve a „védett kor” intézményére is új szabályokat hozott. Nem lehet „csak úgy” kirúgni az ötveneseket.

Barta Katalin

Az 56 éves B. Csillával múlt év végén közölte a munkaadója, hogy nem tudja alkalmazni. Vállalkozása csődbe jutott, cégét kénytelen felszámolni, alkalmazottait elbocsátani.

Az asszony kilátástalannak érzi helyzetét. Mint mondja, hiába próbál új munkát keresni, szóba se állnak vele. Úgy véli, 37 év munkaviszony után hátralévő életében lassú vegetálásra kell berendezkednie. Öregségi nyugdíjra egyelőre nincs lehetősége, számára a védett kor intézménye sem segítség.

A kormány két évvel ezelőtti szociális kérdőívének első kérdése így szólt: „Vannak, akik szerint be kellene vezetni Magyarországon a védett kor intézményét, mert aki 55 éves elmúlt és elveszíti a munkahelyét, az nehezen talál új munkát.” Miután a válaszolók elsöprő többsége szorgalmazta a védett kor bevezetését, arra az új Munka törvénykönyvében is kitértek.

De nézzük, mit is jelentett egykor a védett kor intézménye! Az öregségi nyugdíjkor előtt öt évvel csak különös indokkal lehetett felmondani. Ez a fogalom lassan kikopott a köztudatból. A piacgazdaság előretörésével a munkaadó és a munkavállaló viszonya  megváltozott.

Gazdasági érdekekre hivatkozva könnyedén ki lehet(ett) tenni a szűrét az idősebb dolgozónak is. Tény: több százezer ember került válságos helyzetbe a munkahelye elvesztése miatt. A szigorodó szabályok folytán ma szinte lehetetlen rokkantságba menekülni, de nyugdíjba sem mehet bárki. Az ötvenesek esélye szinte nulla.

Az új  törvénykönyv fejlesztette a „védett kor” intézményére vonatkozó szabályozást. A védelmi időszak továbbra is az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt évre érvényes, de a munkáltató a nyugdíjasnak nem minősülő munkavállaló határozatlan időtartamú munkaviszonyát felmondással csak akkor szüntetheti meg, ha az a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentősen megszegi, olyan magatartást tanúsít, ami a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

Megszüntethető a munkaviszony a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból is. Ennek feltétele: a munkaszerződésben meghatározott munkahelyen nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör, vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.

A védett korúak a munkáltató felmondásával szemben védelmet élveznek. A még nem nyugdíjas, de az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül álló munkavállaló határozatlan tartamú munkaviszonyát a munkaadó csak kötöttségekkel és szabályok betartásával mondhatja fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!