Közélet

2008.10.06. 19:36

Egységes utcatáblákat szeretnének a települések

Öt éven belül Békés valamennyi utcájába és házára azonos formátumú névtáblák kerülhetnek. Az egységes településkép kialakítására — amennyire anyagi lehetőségeik engedik — a megye más településein is törekednek.

Békés Megyei Hírlap

Öt évre és előreláthatólag tízmillió forintra lesz szükség ahhoz, hogy Békés valamennyi utcájába és házára azonos formátumú névtáblák kerüljenek. Mint arról már röviden írtunk, a városban az ingatlanok hatvan százalékán már ilyen táblák szerepelnek, de az önkormányzat saját forrásból a fennmaradó helyeken is cserélne, és ahol kell, pótolná a hiányt.

Mindez az egységes településkép kialakítása mellett az eligazodást is könnyebbé tenné. A más településről érkezőkre is gondolnak — egy turisztikai beruházás részeként — útbaigazítók sora és térképes infotáblák segítenek, hogy a látogatók elérjék céljukat.

Igaz, a kérdés időről időre kevésbé örömteli feladatot is ad, hiszen a városban évente mintegy száz közlekedési tábla tűnik el, már az is előfordult, hogy egyszerre hatnak kelt lába. A helyettesítés pedig nem olcsó mulatság, hiszen a közlekedési segédeszköz a hozzátartozó rúddal átlagosan 10 ezer forintba kerül.

— Annak ellenére, hogy Battonya sakktáblaszerű, bizony nehéz eligazodni a településen — szólt helyi „sajátosságukról” dr. Karsai József polgármester. A városban sok utca sarkáról hiányzik az utcanévtábla.

— Úgy próbáltunk a helyzeten enyhíteni, hogy a kereszteződésekben, a főbb helyeken önerőből három nyelvű — magyar, román és szerb — útbaigazító táblákat helyeztünk ki, amelyek este is jól láthatók. Ezek a drága utcanévtáblákat nem pótolják. Ezért legjobb lenne, ha magunk oldanánk meg a feladatot. Helyi vállalkozóval legyártatnánk a táblákat, amikre betűsablonokkal közmunkások festenék fel a betűket. Ily módon lehetne házszámokat is készíteni.

— Békéscsabán két éve tüzetesen átvizsgálták az utcanévtáblákat. Ekkor a sérült darabokat kicserélték, a hiányzókat pótolták. Lakossági bejelentésre viszont azóta is több újat kihelyeztünk — mondta Csiaki Tamás, a városüzemeltetési osztály vezetője.

A megyeszékhelyen az önkormányzat saját költségén gondoskodik az utcanévtáblákról, de a házszámokról már nem. Bár a májusi közgyűlésen szó volt róla, hogy az új utcákban a város költségén egységes házszámot biztosítanának, a rendeletbe ez már nem került be. A képviselők szerint az egységes táblák nem biztos, hogy illettek volna valamennyi házhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!