Közélet

2016.06.01. 18:31

Gyulán kirándultak a nagykövet-feleségek

Címkék#Gyula

A köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita vezetésével huszonnyolc Magyarországra akkreditált misszióvezető, így nagykövetek és ügyvivők házastársai látogattak szerdán Gyulára, hogy megtekintsék az Almásy-kastély, a várat, a Százéves cukrászdát és a Steigervald tanyát. A sajátos időutazás elnyerte a vendégek tetszését, akik között mások mellett ott volt az amerikai nagykövet férje és a brit nagykövet felesége is.

Nyemcsok László-Papp Gábor

A Békés megyei kirándulás — amelyre a csoport a legendás Orient Expresszel érkezett — a Gyula melletti természetvédelmi területté nyilvánított pusztán, a Körös-Maros Nemzeti Park szomszédságában lévő Steigervald-tanyán kezdődött, ahol pogácsás köszöntéssel fogadták a vendégeket. A látogatók ezt követően Csóka Péter révén csikós bemutatót nézhettek végig.

Azután következett a tanyamúzeum megtekintése, majd az ebéd, a vegetáriánusoknak ízletes lecsót, a többieknek szürkemarhapörköltet, majd fánkot szolgáltak fel. A vendégek a Steigervald Tanya növény- és állatvilágával is megismerkedtek, és különleges élményt jelentett számukra a méneshajtás. 

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Kattintson galériánkért! Fotó: Imre György
[/caption]

A küldöttség később a közelmúltban átadott Almásy-kastélyt tekintette meg.

Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége a patinás épület megtekintése után elmondta: a mostani volt a negyedik egész napos kirándulás, amit a Magyarországra akkreditált misszióvezetők házastársai számára szervezett. Korábban jártak Pécsett, a Dunakanyarban és a Balaton-felvidéken.

— Szerettem volna, ha megismerhetik a keleti országrészt is, és amikor hallottam a felújított Almásy-kastélyról,  rögtön adódott, hogy Gyula legyen a túra idei helyszíne — fogalmazott Herczegh Anita. Az államfő felesége elárulta, mintegy húsz évvel ezelőtt járt utoljára Gyulán, így neki is számos újdonsággal, különlegességgel szolgált a látogatás.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Kattintson galériánkért! Fotó: Imre György
[/caption]

— A kastélyban sajátos időutazáson vehettünk részt, ami visszaröpített minket az időben — tette hozzá, majd úgy vélekedett, sikerült bemutatni hazánk egy másik arcát, sikerült emberközelbe hozni, hogy ez a kicsi ország mennyi értéket hordoz magában.

A misszióvezetők házastársai egyébként a visszajelzések szerint nagyon élvezik ezeket a vidéki kirándulásokat, és egy-egy utat követően már várják a következőt. Emellett már hallatszanak olyan hangok is, amelyek szerint a házastársak is örömmel jönnének. Ennek kapcsán az MTI kérdésére válaszolva Herczegh Anita elmondta, reméli, a látogatásoknak lesz olyan hozadékuk, hogy a misszióvezetők visszajönnek családjukkal, vagy elhozzák ezekre a helyekre külföldi vendégeiket.

Bridget Claire Lindsay, a brit nagykövet felesége tanulságosnak nevezte a Gyulán eltöltött napot. Mint kifejtette, csodálatos helyeken jártak, csodálatos épületeket, természeti környezetet és különleges állatokat láttak. Hangsúlyozta, mindenképpen hírét viszi a kirándulásnak. Nem titkolta, szeretné, ha férje is megismerné a számos értéket felvonultató régiót. A kiránduláson jelen volt mások mellett az amerikai nagykövet férje, az indiai, a jordán, a nigériai, a szudáni, a török és a katari misszióvezető házastársa is.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Kattintson galériánkért! Fotó: Imre György
[/caption]

Ékszerdoboznak tartják a fürdővárost
Az Almásy-kastély után a delegáció tagjai a várat látogatták meg, majd onnan konflissal utaztak a Százéves cukrászdához, ahol dr. Görgényi Ernő polgármester köszöntötte őket. A településvezető kiemelte, megtisztelőnek tartja, hogy Magyarország értékeinek és szépségeinek bemutatása céljából idén Gyulára esett a választás.

— Úgy gondoljuk, hogy a város természeti szépségeivel, épített örökségével és kulturális kincseivel alkalmas arra, hogy az országimázst erősítve látassa hazánk egyediségét — fogalmazott dr. Görgényi Ernő.

A cukrászdában természetesen a küldöttség nem mulasztotta el, hogy megízlelje a helyi ínyencségeket. Az ottani kötetlen megbeszélésén mindannyian elismeréssel nyilatkoztak Gyuláról, ékszerdobozként jellemezve a várost. Többen is jelezték, nem gondolták, hogy ilyen különlegességekkel találkoznak majd, és tervezik, hogy családjukkal várhatóan visszatérnek a településre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!