Közélet

2012.11.22. 18:58

Ha a betegség szegénységgel párosul

Magyarország a statisztika élére került, de nem éppen örvendetes adatokkal. Százezer lakosra vetítve nálunk haltak meg legtöbben daganatos betegségekben. Az öngyilkosság tekintetében pedig második hazánk.

K. E.

A napokban tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal az Eurostat 2010-es adatait is tartalmazó anyagát, amelyből az derült ki, hogy Magyarország a legbetegebb országok közé tartozik Európában. A felmérés az unió 27 tagállamát, valamint Horvátországot, Norvégiát, Oroszországot és Svájcot érintette.

Százezer lakosra vetítve Magyarországon halnak meg legtöbben daganatos betegségekben. Az emésztőszervi betegségek tekintetében Románia vezeti a listát, Magyarország a második helyen áll. A keringési betegségekkel összefüggő halálokok tekintetében Oroszország a vezető.

Itt hazánk a középmezőnyben helyezkedik el, ami szintén aggodalomra ad okot. A negyedik vizsgált terület az öngyilkosság volt. Százezer lakosra vetítve csak Litvániában vetnek többen véget önkezűleg az életüknek.

Dr. Spiák Ibolya mezőkovácsházi belgyógyász-kardiológus főorvost nem lepte meg a statisztikai eredmény. Több fórumon is hangoztatta, Dél-Békésben különösen magas a keringési betegségben szenvedők aránya.

– Egy átlagos rendelésemre harminc beteg jön el. Többségük szívbeteg. A betegség rizikófaktorai közé tartozik például a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, vagy cukorszint, az elhízás, a depresszió, a stressz. A rendelésen megjelenő betegeknél legalább egy rizikófaktor fellelhető, de az sem ritka, hogy mindegyik. Ha ez a betegség még szegénységgel is párosul, ami Dél-Békésben sajnos nagyon gyakori, akkor az maga a vég.

A betegek közül sokan megkérdezik, amikor a kezükbe veszik a receptet,  mennyibe kerül? Lehet-e helyettesíteni olcsóbb készítménnyel? A sok közül melyiket váltsák ki? Melyik az a gyógyszer, amit ha nem szednek, azzal a legkevesebbet ártanak maguknak? Persze a választ maguktól is tudják... – mondta dr. Spiák Ibolya. Hozzátette, betegei többségének a gyógyuláshoz szükséges diétás étkezésre sincs pénzük.

– Nincs pénzük a megelőzésre, nem tudják csökkenteni a kockázatokat, nincs anyagi fedezet a gyógyulásukhoz. Ehhez az állapothoz társul, s áll szoros kölcsönhatásban a szervi betegségekkel a folyamatos stressz is – folytatta a főorvos.

Az öngyilkossági ráta Magyarországon a második legmagasabb a vizsgált országok között.

– A magyar társadalom egészségügyi helyzete egyre rosszabb. Rengeteg a megoldatlan probléma az emberek életében, sokan küszködnek depresszióval. Ennek hátterében a tehetetlenség áll: nem tudják befolyásolni az életüket, képtelenek megoldani a környezeti hatásokból adódó gondokat – fejtette ki Kozma Zoltán klinikai szakpszichológus. A szakember arról is beszélt, amióta létezik statisztika az öngyilkossággal kapcsolatban, azóta mindig az elsők között szerepelt Magyarország.

Véleménye szerint ennek gyökerei a történelmünkben keresendők. Az elmúlt évszázadokban több rossz döntés, rossz oldalra állás is alakította az ország sorsát, aminek kihatásai generációkról generációkra szálltak. Valósággal átöröklődött a depresszió.

– Napjainkban szerencsére egyre kiterjedtebb a segítő szolgálat, amelyek tagjai odafigyelnek a segélykiáltásokra – mondta Kozma Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!