Közélet

2014.02.08. 17:54

Influenza: másfélszeresére nőtt egy héten belül a betegek száma

Egy hét leforgása alatt másfélszeresére emelkedett azoknak a betegnek a száma, akik influenza tüneteivel fordultak orvoshoz. Ennek ellenére még nincs járvány, mivel százezerből nyolcvannyolcat érte el a páciensek száma, és csak akkor beszélhetünk járványról, ha ez a szám túllépi a kétszázat. A gyermekeket inkább a hányás és hasmenés dönti ágynak manapság.

Licska Balázs

Woman with a cold

Fotó: Getty Images/iStockphoto

– Békés megyében egyelőre alacsony az influenzaaktivitás – fogalmazott dr. Mucsi Gyula megyei tisztifőorvos a figyelőszolgálatra kijelölt ötvenhét orvos jelentésére alapozva. Az adatokból kiderült, hogy hetvenheten fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedés tüneteivel, a betegforgalom egy százalékát sem érte el az ellátást igénylők köre.

Kifejtette azonban, hogy az ötödik héten az előző héthez képest 57,1 százalékkal emelkedett a betegek száma, százezerből nyolcvannyolcan keresték fel doktorukat, ami még alacsony aktivitásnak tekinthető. A legtöbb pácienst a békéscsabai járás területén regisztrálták. Újabb öt mintát vizsgáltak meg a beküldött mintákból, egy esetben influenza A vírusra bukkantak.

– Naponta általában harminc-negyven beteg jelenik meg a rendelőben, ez a szám most már ötven-hatvan körül alakul – számolt be dr. Schriffert Teréz sarkadi gyermek háziorvos. Ugyanakkor nem a tipikus influenzás tünetek fordulnak elő a kicsiknél, hanem a magas lázzal és hányással járó, inkább a bélrendszert érintő kórok.

Mint mondta, a bölcsődések és óvodások harmada hiányzik az intézményből, ugyanis azon a véleményen vannak, hogy aki beteg, az legyen otthon, ne terjessze a kórt a közösségben. Az általános és középiskolásoknál egyelőre még kevesebb a hiányzás, és most még nem is igazán az influenza dönti ágyba a gyermekeket.

Békéscsaba belvárosában, dr. Vágréti Zsuzsanna gyermek háziorvos praxisában alig fordult elő egy-két beteg, aki influenzaszerű tünetekre panaszkodott volna. Elmondta, hogy az évszakra jellemző köhögéses, náthás panaszok miatt ülnek be a kicsik és szüleik az orvosi rendelőbe, illetve a sarkadi esetekhez hasonlóan itt is van, aki hányástól, hasmenéstől szenved.

– Szinte minden héten akad olyan gyermek, akit emiatt kell kiírni – folytatta. Mint hozzátette, az elmúlt hétvégén ügyeleti munkát is ellátott, ott sem panaszkodtak influenzára, inkább bárányhimlő miatt kértek segítséget a szülők. Az egyik belvárosi általános iskolában is volt a napokban egy vizsgálaton, a tapasztalata szerint teljes volt az osztálylétszám.

– Mi is benne vagyunk a figyelőszolgálatban – mondta dr. Ferenczi Attila békéscsabai háziorvos. Hozzátette, az évszakra jellemző panaszok miatt kérik a segítségét, meghűlés, megfázás és torokfájás fordul elő a legtöbbször. Ám tipikusan influenzaszerű tünetek miatt egyelőre még csak kevesen fáradtak be az orvosi rendelőbe.

– Még van oltóanyag, ajánlom is az időseknek, rászorulóknak – fogalmazott. Kifejtette, hogy a védettség hét-tíz nap alatt kialakul, ezért még érdemes kérni. Mint dr. Ferenczi Attila elmondta, a változékony időjárás – az éjszakai fagyok utáni nappali plusz fok – kedvez az influenza terjedésének, ám azt nem lehet megjósolni, hogy mikorra ér a megyébe a járvány.


Az iskolákban csak néhány tanuló betegedett le
Egy beteg diák van, de az sem influenza miatt – mondták az egyik békési általános iskolában, ahol nem rejtették véka alá, hogy bizony előfordul: a szülők már úgy viszik be reggel a gyermeküket, hogy beteg, majd intézkedik úgyis a pedagógus.

Hasonló a hiányzási arány az egyik megyeszékhelyi intézményben, ott ketten betegedtek le, de nem kötötték a pedagógusok orrára, hogy mi miatt. Az egyik békéscsabai középiskolában megtudtuk, hogy jelenleg hatan vannak otthon, de hogy mi miatt, nem lehet tudni.
Az egyik békéscsabai középiskolai kollégiumban sem vészes a hiányzók száma.

Összességében tehát a fiatalok körében egyelőre nem drasztikus a betegszám, ami a népegészségügyi szakigazgatási szerv adatsorában is látható. A 35 és 59 év közöttiek teszik ki az influenzások több mint harmadát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!