Közélet

2014.05.09. 12:52

Kifogásolt minőségű a gyulai és dobozi szabadstrand vize

A hazai természetes fürdőhelyek 95 százaléka kiváló, illetve jó besorolást kapott az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) friss összegzése szerint, azonban három strand vízminősége a kifogásolt kategóriába került – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken az MTI-vel.

mti

A nagyobb tavak közül a Balatonon, a Velencei-tavon, a Fertő-tavon és a Tisza-tónál található fürdőhelyek túlnyomó többsége kiváló minősítést kapott, továbbá a Duna évek óta javuló vízminősége lehetővé tette, hogy a folyó főágán is fürdőhelyet jelöljenek ki Gödnél.
   
A kifogásolt fürdőhelyek a Tisza mentén, Gergelyiugornya szabadstrandján, valamint a Kettős-Körös mentén, a Szanazugban, a dobozi és a gyulai oldalon találhatók – közölte az ÁNTSZ.
   
A tájékoztatás szerint az idei adatközlés az első, amely már mindenben maradéktalanul megfelel az Európai Unió elvárásainak és uniós értékelési rendszer alapján történt – közölte az ÁNTSZ, hozzátéve, egy strandot általában egy szezon alatt négy alkalommal vizsgálnak, nyitás előtt, és a nyár folyamán havonta egyszer.
   
A szabadvízi fürdővizek esetében a vízmintavétel mellett a helyszínen szemrevételezik, hogy a víz felületén van-e darabos és/vagy úszó szennyeződés, esetlegesen olajfolt, vagy megfigyelhető-e intenzív hínárosodás. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ami a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodása.
   
A besorolás szerint kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést kaphat egy szabadvízi fürdőhely.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!