Közélet

2014.08.15. 14:00

Megváltozott munkaképességűek kaptak új állást

Címkék#sarkad

Átadták pénteken Sarkadon a füzesgyarmati Ösvény Esélynövelő Alapítvány ötödik rehabilitációs üzemét. A volt bölcsőde épületében negyvenegy megváltozott munkaképességű helybeli dolgozik majd – főleg csomagolási munkákat kapnak -, kedden kezdenek. Emellett tizennégy sarkadit foglalkoztatnak Békésen.

Licska Balázs

– Megélhetést és boldogulást jelent ez a lehetőség számomra – mondta egy névtelenségbe burkolózó, 1992 óta rokkantnyugdíjas asszony. Ez lesz az első munkahelye több mint két évtized után, eddig folyamatosan otthon volt. Kiszakad a szürke hétköznapokból, emberek közé kerül. Amikor értesült a lehetőségről, egyből jelentkezett, már várta az üzem beindulását.

– Lelkileg is sokat jelent ez a munkahely, hiszen végre kimozdulok otthonról, nem leszek bezárva. Jót tesz az önbecsülésemnek is, hogy helyt tudok állni valahol – tette hozzá egy szintén név nélkül nyilatkozó asszony, aki ugyan tavaly három hónapig dolgozott Gyulán, azóta nem volt állása. Nem mindegy, hogy 20 ezer forintból kell megélni, vagy fizetést is kap.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Fotó: Imre György
[/caption]
Tóth Lászlóné szintén azok között van, akik kedden kezdenek Sarkadon. Ő 2002 óta rokkantnyugdíjas, és emiatt nehezen jutott munkához, szerinte nem nagyon foglalkoztatnak valamilyen betegséggel küszködőket a cégek. Úgy véli, most kapott egy esélyt és egy lehetőséget arra, hogy egyetemre készülő gyermekét, akit egyedül nevel, tovább taníttathassa.

A foglalkoztató a füzesgyarmati Ösvény Esélynövelő Alapítvány, melynek eddig Füzesgyarmaton, Biharugrán, Békésen és Bucsán nyílt rehabilitációs üzeme, tehát a sarkadi az ötödik a sorban. Hegedűs Zsolt ügyvezető elmondta, a városban negyvenegy dolgozóval indul a munka kedden, de további tizennégy sarkadit buszokkal visznek át a békési üzembe, ők ott kapnak lehetőséget.

– Hónapokkal ezelőtt mérte fel az alapítvány az igényeket, hogy kik vennének részt ilyen munkában Sarkadon. Százhúszan jelentkeztek, tehát van további fejlesztési lehetőség – folytatta. Előbb közösségformáló, egymással és a körülményekkel ismerkedő munkákat végeznek a foglalkoztatottak, később főleg csomagolnak, tasakokat készítenek majd.

– A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal támogatásával sikerült felújítani a Gyulai út 6. szám alatti, volt bölcsődei épületet, amit az önkormányzat ajánlott fel az alapítvány számára – ecsetelte az ügyvezető.

Az alapítványt 15 évvel ezelőtt megalapító Bere Károly, Füzesgyarmat polgármestere is kiemelte, hogy Sarkad vezetése – Bende Róbert polgármester, dr. Mokán István és Mórocz Tibor Attila alpolgármesterek – nagy segítséget nyújtottak.

– Másfél évtizede még nem is gondolta az alapítvány, hogy ennyi idő elteltével közel ötszáz embernek tud munkát biztosítani – emelte ki Bere Károly. Beszélt arról is, hogy az alapítvány tevékenysége mára kiterjedt több település, szinte az egész megye területére, és 2006 óta foglalkoztat megváltozott munkaképességűeket.

– A dolgozók kiszakadnak végre abból az elszigeteltségből, amit a munkanélküliség okozott – hangsúlyozta dr. Kovács József országgyűlési képviselő. Szót ejtett arról is, hogy segíteni kell a hátrányos helyzetben lévő embertársainkon. Az alapítvány munkavállalóinak 80 százaléka ilyen körülmények közül indul.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!