Közélet

2014.09.09. 18:43

Negyvenegy megváltozott munkaképességű jutott lehetőséghez

Címkék#sarkad

Egy hónappal ezelőtt kezdődött meg a munka Sarkadon, a füzesgyarmati székhelyű Ösvény Esélynövelő Alapítvány rehabilitációs üzemében, ahol 41 megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatnak. Emellett az alapítvány 16 sarkadinak a békési telephelyén biztosít munkát.

BEOL

– Az előző év elején sok megváltozott munkaképességű munkavállaló keresett meg azzal, hogy szükségük lenne valamilyen munkahelyre, mivel kevés az a jövedelem, amit ellátásként kapnak. Ezért a tavaly áprilisi képviselő-testületi ülésen felvetettem a témát, és elindult egy folyamat – mondta dr. Mokán István, Sarkad alpolgármestere, aki megkérte az Ösvény alapítványt létrehozó Bere Károlyt, Füzesgyarmat polgármesterét, illetve Hegedűs Zsolt ügyvezetőt, hogy segítsenek.

– Közös erővel, baráti hozzáállással és a képviselő-testület támogatásával sikerült beindítani az üzemet Sarkadon, ahol 41-en dolgoznak, közülük hárman segítők, nyolc órában tevékenykednek, a többiek mindannyian megváltozott munkaképességűek. A volt bölcsőde épületét a város biztosította, az alapítvány 8 millió forintos támogatásból újította fel. Mivel lenne még igény a foglalkoztatásra, több mint százan jelentkeztek, hogy dolgoznának, már meg is egyeztünk az üzem bővítéséről.


Hangsúlyozta, az egyéb munkahelyek teremtésének is elkötelezett híve. Gajda Róbert megyei kormánymegbízottal közösen elmondta, a következő hétéves európai uniós ciklusban 6000 milliárd forint jut a mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztésére. Gajda Róbert kiemelte, az úgynevezett GINOP-os projektek előkészítése már folyamatban van – a megyei kormányhivatalnál van a koordináció –, és dr. Mokán Istvánnal már egyeztettek is azon jövőbeni beruházásokról, amelyek Sarkadon valósulhatnának meg.

Az Ösvény alapítványt megálmodó Bere Károly elmondta, 2013-ban alakult át a támogatási rendszer, így tudták növelni a foglalkoztatottak számát. A piacból is nagyobb szeletet szereztek meg, mindezek révén dr. Mokán István kérésére sikerült beindítani Sarkadon a rehabilitációs üzemet.


Tóth György 1987 óta rokkantnyugdíjas, az ellátás alacsony összeget egészíti ki a plusz keresettel. Emellett nem törődik annyit a betegségével, társaságban van, nagyon örül a munkalehetőségnek. Debreczeni Zoltán telepvezető 8 órában dolgozik segítőként – nem megváltozott munkaképességűként – az üzemben. Korábban biztonsági őr volt, ő is örül annak, hogy Sarkadon talált magának biztos megélhetést nyújtó munkát. Mindketten köszönetet mondtak az alpolgármester 41 új munkahelyet eredményező munkájáért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!