Közélet

2012.11.29. 18:18

Nem mindig névtelen hősök voltak a véradók

A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 420-430 ezer egység vérre van szükség. Ebből 20 ezer egység megyénk önkéntes véradóitól származik. A Magyar Vöröskereszt 1988-tól november 27-ét tette meg a véradók napjának, kedden a budapesti, csütörtökön Békéscsabán a megyei ünnepségen köszöntötték a segítőkész embereket.

Hírlap-összeállítás

Fotó: Bús Csaba

A véradók nem voltak mindig névtelen hősök. A csütörtöki megyei ünnepségen a békésszentandrási, 151-szeres véradó Zalai István a kötetlen beszélgetés során elmondta, katonatisztként dolgozott Fürjesen, és esküt tett hogy életét, vérét adja a hazáért. Az élete megmaradt, így vérét adta, az első két véradásra a szervező hölgy miniszoknyáját követve jutott el. Később nagyon meghatotta, hogy köszönőlevelet kapott attól a bajba jutottól, aki az ő vérét kapta, és annak is köszönhető, hogy felépült.

– Akkor még tudta a beteg, hogy kinek a vérét kapja, így jutott el hozzám a férfi, aki autóbaleset miatt szorult vérkészítményre – magyarázta a 63 éves Zalai István, aki két évvel ezelőtt a Pro Vita-díjat is átvehette a Parlamentben.

Az országos véradóünnepséget idén – a tavalyihoz hasonlóan – nem az Országházban, hanem a Magyar Tudományos Akadémia Országház utcai Társadalomkutató Központjának dísztermében rendezték meg. Dr. Szócska Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára elmondta, a 2007-es mélypont után a véradók száma nő, az önkéntesek a szolidaritási érzés jó példáját mutatják, testük egy darabját, küldetésüket adják tovább.

Dr. Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke és dr. Miskovits Eszter, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója kiemelte, az ellátás biztonságát tartani tudják. Idén is már 450 ezer véradás történt, 40 ezer új véradót regisztráltak, és még a karácsony előtti, a két ünnep közötti időszak előttünk áll.

Nagy Gábor, aki a Vöröskereszt megyei igazgatója volt, jelenleg a szervezet országos főigazgató-helyettese. Lapunknak elmondta, dolgoznak a Vöröskeresztről szóló törvény tervezetén, egyeztetnek a kormánnyal, emellett kezdődnek a karácsonyi akciók is a Mikulásgyártól az Egy cipőben járunk című adománygyűjtéshez. 

Csütörtökön Békéscsabán, a megyei ünnepségen dr. Gyimesi Hilda, az Országos Vérellátó Szolgálat Békéscsabai Területi Vérellátójának vezető főorvosa és Tóth Zoltánné, a Vöröskereszt megbízott megyei igazgatója elmondta, Békésben a békéscsabai, a gyulai és az orosházi vérellátóban fogadják napi rendszerességgel az önkénteseket, emellett naponta szerveznek valamelyik településen kitelepüléses véradást.

A csütörtöki ünnepségen elhangzott az is, a megyénkbeli fürdők évente több millió forint értékű belépőt biztosítanak a véradóknak. Jelenleg a régió összes véradója kap jegyet a mórahalmi fürdőbe, és decembertől a megye véradói újra Gyopárosra, emellett a helyi véradóknak több település fürdője is biztosít belépőt.

Tóth Zoltánné hangsúlyozta, a tavalyihoz hasonlóan idén is meghirdették az Alsótagozatosok a véradásért akciót. Azért az alsósokra helyezték a hangsúlyt, mert így megismerhetik a véradás fontosságát, és életkor szerint az ő szüleikre, a 25—35 éves korosztályra is nagy szükség van véradóként.

A békéscsabai ünnepségen sokszoros véradóknak és véradásszervezőknek is elismeréseket adtak át.

Pro Vita-díjat és ezüst emlékérmet is átadtak

Az országos véradónapon megyénkből Horváth Mihály 121-szeres orosházi véradó Pro Vita-díjat, a véradásszervezésben, főként a családi véradónap kapcsán végzett munkájáért Nyemcsok László, lapunk újságírója ezüst emlékérmet vehetett át. Békés megyéből a Véradóbarát munkahely elismerést a Budapest Bank Békéscsabai Bankműveleti Központjának ítélték oda. Bohus Nikoletta kommunikációs munkatárs érdeklődésünkre elmondta, évente négy véradást szerveznek a központban, melyek mindegyikén 40-50-en vesznek részt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!