Közélet

2011.06.20. 17:52

Rövidesen elfogynak a gyerekorvosok, a rendszer összeomolhat

A honi gyermekorvosok átlagéletkora 56 év, utánpótlás viszont nincs. Tíz év múlva nem lesz, aki a gyerekeket gyógyítsa, de az egészségügyi ellátás sokkal hamarabb összeomolhat.

Cs. R.

Az itthon tevékenykedő 1572 gyermekorvos átlagéletkora 56 év — erre a körülményre és az utánpótlás hiányára hivatkozva a gyermekorvosok egyesülete arra figyelmeztet, 10 év múlva nem lesz, aki idehaza a gyermekeket gyógyítsa.Dr. Fazekas Özséb, az orvosi kamara megyei elnöke szerint az egészégügyi ellátás sokkal hamarabb összeomolhat.

— A kamara előtt ismert e szakterület problémája?
— Eddig csak a testület tagságára vonatkozó adatokat ismertük, a kötelező tagsággal már teljesebb képet kapunk. A szakmai körökből való adatok azonban nyilván helytállóak. Amikor utánpótlásról beszélünk, figyelembe kell venni, hogy 24—25 éves korára válik valaki orvossá, és 30 fölött jár, mire szakvizsgával beléphet a rendszerbe.

— Az országban vannak-e eltérések?
— Pontosan látszanak a régiós különbségek. Ismertek olyan térségek — megyénk is ide tartozik —, ahol minden szakterület hiányszakmának mondható.

— Egyes vélemények szerint a rendszer ilyen formában még 8—10 évig működhet.
— Nincs ennyi idő. A helyzet aggasztó, és erre a kamaránk is felhívta a figyelmet. A pálya vonzereje csökken. Ma a fiatalok nem választják az orvosi hivatást, vagy eleve úgy, hogy majd külföldön dolgoznak. El kell érni, hogy érezzék, orvosként itthon méltó körülmények közt élhetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!