Közélet

2016.12.13. 19:00

Új mentőeszköz Békéscsabán

Úgynevezett mechanikus mellkas-kompressziós készülékkel gyarapodott a békéscsabai mentőállomás eszközparkja. Az új szerkezet az újraélesztés során nyújt a korábbi lehetőségekhez képest hatékonyabb segítséget.

Molnár Pál Márton

— Az Országos Mentőszolgálat Alapítványának jóvoltából, többek között Békés megyei adományozóknak köszönhetően sikerült új felszerelést beszereznünk — tájékoztatott Csendes Csaba, a Békéscsabai Mentőalapítvány elnöke.

Elmondta, a négymillió forintos eszköz bármilyen körülmények között képes mechanikus mellkas-kompresszióra, emiatt javítja az újraélesztés hatékonyságát. A betegre pillanatok alatt felhelyezhető készülék folyamatosan és ütemesen, ugyanakkora erővel nyomja a mellkast.

— Általános szabály, hogy a mentős erőnlététől függetlenül egy ember csak két percig végezhet újraélesztést a betegeken. 120 másodperc elteltével csökken a hatékonyság, ráadásul nekünk ilyen művelet során alkalmazkodnunk kell a zavaró körülményekhez is. A gép esetén ez a probléma nem áll fenn — hangsúlyozta Csendes Csaba. Megtudtuk, a készüléket a Békéscsabán szeptember elsejétől szolgálatba álló mentőtiszti gépkocsin helyezték el. Utóbbi ugyancsak friss beszerzés.

— A mentőtiszti gépkocsi idén tavasszal érkezett Békés megyébe, jelesül Sarkadra. Ugyanakkor a nagyobb békéscsabai esetszám átcsoportosítást indokolt, ezért az autó szeptembertől a megyeszékhelyen segíti a mentést — vette át a szót Kárász László, megyei vezető mentőtiszt. Elmondta, az uniós pályázati forrásból vásárolt gépjármű egy rohamkocsi felszereltségével rendelkezik. Az új egységben van egyebek között defibrillátor, EKG, pulzoximéter és respirátor is.

— Napi átlagban 4-5 alkalommal indokolt a bevetése, kritikus állapotú betegekhez. Az autóban egy mentőorvos és egy mentőápoló végzettséggel rendelkező sofőr ül. Feladatuk a beteg mielőbbi ellátása, a beszállítást pedig már mentőgépkocsi végzi. A fejlesztés azért is hasznos, mert ha a beteg állapota stabil, akkor az orvosnak nem kell visszamennie a mentővel a kórházba, hanem szükség esetén más esetnél azonnal bevethető — sorolta az új autó előnyeit Kárász László.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!