Közélet

2014.08.07. 17:05

Vérüket adták, hogy mások élhessenek

Hagyományteremtő szándékkal rendeztek csütörtökön Békéscsabán, a Szent István téren véradónapot. A szervező szerint fontos, hogy minél többen nyújtsanak segítséget, hiszen így lehet megelőzni a vérhiányt. Sokan álltak sorban és ültek be a székbe, leginkább azt tartották fontosnak, hogy életeket menthetnek. A megyében nincs vérhiány.

Licska Balázs

– Szezonálisan ingadozik, hogy mekkora vérkészlet áll rendelkezésre – számoltak be a békéscsabai Réthy Pál kórházban. Mint ahogy azt dr. Nédó Erika orvosigazgató hangsúlyozta, ennek ellenére nincs probléma az intézményben, nincs olyan fokú vérhiány, hogy emiatt műtéteket kellett volna elhalasztani.

Főleg a sebészeti jellegű, illetve más, vérveszteséggel járó elváltozásoknál, beavatkozásoknál van szükség vérre.

Hogy a későbbiekben se legyen vérhiány, szükség van a rendszeres segítségre. Egyes adatok szerint a biztonságos magyarországi ellátáshoz évente több mint 430 ezer egység vért használnak el, egy egységnyi teljes vér három beteget menthet meg. Ezért is szervezett tegnap hagyományteremtő szándékkal véradónapot a megyeszékhelyi Szent István téren, az egykori kávézó-bárban a Frankó Attila vezette Szeretlek Békéscsaba Egyesület.

A békéscsabai Ancsin Zoltánné is sorba állt. Lapunk kérdésére, hogy miért ítéli fontosnak a véradást, azt mondta, annál lényegesebb indokot nem tud felhozni, mint hogy életeket menthet. Két-három esztendővel ezelőtt nyújtott először segítséget, azóta már három-négy alkalommal tette meg ugyanezt, de szeretne még ennél is többször, rendszeres véradóvá válna. Mint fogalmazott, számára egyáltalán nem megterhelő a véradás.

A rendezvényen több ismert békéscsabai arcot is felkértek, hogy mutassanak példát a többieknek, és hangsúlyozzák a véradás fontosságát. Iványi Zoltán élvonalbeli játékvezető elmondta, sportemberként fontosnak vélte, hogy segítsen. Ráadásul egészséges is a véradás, hiszen néhány napon belül a vér újratermelődik a szervezetben. Szombaton a Videoton-Győri ETO labdarúgó-mérkőzésen fújja majd a sípot, úgy véli, addigra minden rendben lesz.

– Sajnos, a családom is került már olyan helyzetbe, hogy szükség volt a segítségre. Amikor a kislányom született, komplikáció lépett fel, vért kellett adni. Ezért még inkább átérzem a helyzet súlyosságát, fontosságát – magyarázta Iványi Zoltán, aki korábban többször is adott vért.

Baran Ádám, a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület elnöke elmondta, hogy a megyeszékhely kiemelt egyletét képviseli, és hogy a klub számára fontos a társadalmi szerepvállalás, hogy részt vegyen a jótékonysági, karitatív rendezvényeken. A lányok az alapozás közepén tartanak, naponta három edzésen vesznek részt, ezért ők nem, de Baran Ádám beült a székbe, hogy segítsen.

– A sport kapcsán máskor a lányok szorulnak mások segítségére egészségügyi szempontból, ezért fontos, hogy mi is tegyük meg ezt fordítva, ha van rá lehetőség – folytatta a klubelnök. Hozzátette, hogy amikor még az egyetemen dolgozott, rendszeresen szervezett kollégáival véradásokat, tehát nem ismeretlen számára, hogy tűkkel, kémcsövekkel, véres tasakokkal mászkálnak körülötte. 

A férfiak évi ötször, a nők háromszor adhatnak vért

Az Országos Vérellátó Szolgálat több hasznos információt is közzé tett, amit a véradással kapcsolatban tudni lehet. Donornak minden 18 és 65 év közötti, egészséges felnőtt jelentkezhet, ha testsúlya több mint 50 kilogramm.

A férfiak évente akár ötször, a nők legfeljebb háromszor adhatnak vért, két alkalom között legkevesebb 56 napnak kell eltelnie.

A véradónak nyilatkoznia kell arról, hogy a vérét alkalmasnak véli gyógyításra. Előtte egy orvos is kikérdezi korábbi és jelenlegi betegségeiről, egészségi állapotáról. Emellett szükség van valamilyen igazolványra is az adatok felvételéhez, lakcímkártyára, illetve a TAJ-kártyát is be kell mutatni.

Ha előtte nem ivott, a véradónak, még mielőtt beül a székbe, érdemes meginnia fél liter folyadékot. Ha régen evett, akkor ajánlott néhány kekszet is elrágcsálnia. Ezt követően már indulhat a folyamat, melynek során 450 milliliternyi és még három kémcsőnyi vért vesznek le, utóbbiak az ellenőrző vizsgálatokhoz szükségesek. Ideális esetben a vérvétel 5-10 percig tart, de az egész folyamatra legalább fél órát rá kell szánni.

 

A férfiak évente akár ötször, a nők legfeljebb háromszor adhatnak vért, két alkalom között legkevesebb 56 napnak kell eltelnie.

A véradónak nyilatkoznia kell arról, hogy a vérét alkalmasnak véli gyógyításra. Előtte egy orvos is kikérdezi korábbi és jelenlegi betegségeiről, egészségi állapotáról. Emellett szükség van valamilyen igazolványra is az adatok felvételéhez, lakcímkártyára, illetve a TAJ-kártyát is be kell mutatni.

Ha előtte nem ivott, a véradónak, még mielőtt beül a székbe, érdemes meginnia fél liter folyadékot. Ha régen evett, akkor ajánlott néhány kekszet is elrágcsálnia. Ezt követően már indulhat a folyamat, melynek során 450 milliliternyi és még három kémcsőnyi vért vesznek le, utóbbiak az ellenőrző vizsgálatokhoz szükségesek. Ideális esetben a vérvétel 5-10 percig tart, de az egész folyamatra legalább fél órát rá kell szánni. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!