Kultúra

2009.04.02. 18:22

Cirkuszi sátorban mutatják be az Aidát Békéscsabán

Egyiptom a múzeumban, a színpadon és a konyhában: a Munkácsy Múzeumban látható kiállítás mellett hamarosan megtekinthetjük az Aida című musicalt, sőt betekintést nyerhetünk az ókori egyiptomi gasztronómiába is.

f. m.

— Mintegy ötszáz néző befogadására alkalmas cirkuszi sátor készül a színház számára. A hazánkban egyedülálló kezdeményezés lehetővé teszi, hogy a társulat saját mobil színpadán mutassa be előadásait országszerte, vagy akár külföldön — jelentette be ma délután Fekete Péter. A Jókai Színház igazgatója a Munkácsy Mihály Múzeumban, terített asztal mellett tartott sajtótájékoztatót. Mint kiderült, a helyszínválasztás és a gasztronómiai ínyencségek tálalása nagyon is összefügg a Porondszínházzal.

A sátorban színpadra állított első darab kiválasztásához a múzeum egyiptomi kiállítása adta az ötletet — fejtette ki Fekete Péter. A fővárosban nagy sikerrel játszott Aidát a West End Színház és a viharsarki művészek közösen mutatják be május 8-án Békéscsabán. A sátrat a színház mögött, az „evangélikus udvarban” verik fel. Fekete Péter újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a Porondszínpad rendkívül kedvezményes áron, mintegy ötmillió forintból valósul meg.

— Elton John és Tim Rice musicalje követi Verdi operájának cselekményét — beszélt a darabról Szomor György, aki nem csupán rendezője, producere, de az egyik főszereplője is az AIDA-ának. Szomor Györgyöt és a sajtótájékoztató előtt vele duettet éneklő Fésűs Nelly-t a Nine című musicalből ismerheti a békéscsabai közönség. A Broadway musical jogaival rendelkező producer elmondta, a cirkuszi tér izgalmas feladat elé állítja a színészeket, hiszen több láthatja őket a közönség. Ezt jól illusztrálja a Porondszínház nézőteréről készült makett.



Ugyanakkor a nézők is interaktív módon részesévé válhatnak az előadásnak. Erre a színház igyekszik méginkább ráerősíteni, azzal, hogy a korán érkező nézők egyiptomi ruhába öltözhetnek és korhű sminket készíthetnek. Hogyan jön képbe a múzeum? Az AIDA vállalkozószellemű nézőit előadás után az egyiptomi kiállítás várja.

— A tárlat a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének 97 műtárgya segítségével ad képet az ókori egyiptomi halottkultuszról — mondta dr. Szatmári Imre, megyei múzeumigazgató. Az éjszakai tárlatvezetéshez gasztronómiai túra is kapcsolódik. Az erfurti szakácsolimpiáról éremesővel hazatért Békés Megyei Gasztonómiai team jóvoltából egyiptomi ételeket kóstolhatnak meg a múzeumlátogatók. A szervezők elmondták, a kezdeményezés szép példája annak, hogy a megyei intézmények tudásukat egyesítve sokkal többre képesek, mint külön-külön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!