Hírek

2010.08.04. 09:33

Esélye sem volt használni a fegyverét a lelőtt rendőrnek

Több lövés érte a rendőrt, esélye sem volt arra, hogy a fegyverét használja; a hajnali alsóörsi lövöldözés másik áldozata egy 19 éves fiú - jelentette be Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI

A szóvivő nem tudta megerősíteni azt az információt, hogy sorozatlövő fegyverből származtak-e a lövések. Beszámolt arról is, hogy a helyszíni szemle során megállapították, a lövéseket nem az igazoltatott járműből adták le. Egyelőre nem tudjuk, honnan adták le a lövéseket: egy másik járműből, vagy valaki az utcáról, esetleg egy lakásból - jelentette ki.

Az igazoltatás közben lelőtt Gamauf János főtörzsőrmester a balatonalmádi rendőrkapitányságon teljesített szolgálatot baleseti helyszínelőként, a nyári turisztikai szezonban látott el járőrszolgálatot Alsőörsön - ismertette Bényi Mónika.
 
Mint mondta, a közúti ellenőrzést végző 29 éves rendőr mellett az ellenőrzött jármű egyik 19 éves férfi utasa vesztette életét, és egy 25 éves fiatalember sérült meg.
 
 
A szóvivő közölte: Gamauf János főtörzsőrmester egy rendőr-szakközépiskolás tanulóval végzett közúti ellenőrzést a Veszprém megyei településen, amikor éjfél után egy rutin igazoltatás céljából megállítottak egy régi Ford Fiesta típusú személygépkocsit, amelyben öten ültek.
 
Az ellenőrzéskor több lövést adtak le eddig ismeretlen helyről a rendőrre, amelynek következtében a főtörzsőrmester azonnal meghalt, a gépkocsi hátsó ülésén bal oldalt ülő 19 éves fiatalembert halálos lövés érte, míg a középső ülésen lévő férfi az ablaküveg szilánkjaitól sérült meg.

 
A hajnali órákban az M1-es és az M7-es autópálya Budapestre bevezető közös szakaszán óriási volt a rendőri készültség, valamennyi, a Balaton felől érkező autót megállították - tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen. Több ellenőrzési pontot felállítottak a centrum felé, valamint a Petőfi és a Lágymányosi hídon, ahol golyóálló mellényt viselő, gépfegyveres rendőrök ellenőrizték az autósokat.

Megdöbbent a lövöldözés tényén Alsóörs polgármestere, aki az MTI-nek úgy fogalmazott: felfoghatatlan, hogy az ő békés, csendes településükön rendőrgyilkosság történhetett. Az ügy részleteiről Hebling Zsolt sem tud részleteket, mert a rendőrség még nem tájékoztatta.
 
A polgármester közölte, hogy a lövöldözés a Loki utca és a 71-es út kereszteződésében, a kemping bejáratánál történt, éjjel fél 2 körül. A helyszín Alsóörs Balatonalmádi felőli kijáratánál van, itt jelentős rendőri biztosítás mellett zajlik a helyszínelés, a polgármester információja szerint állítólag "sok a használható nyom".


 
Hebling Zsolt kiemelte: a lakosság és az üdülőnépesség nincs korlátozva a mozgásában, csak a 71-es főútra nem lehet gépkocsival ráhajtani, emiatt a falu utcáin nagyobb lett a forgalom.
 
A polgármester információja szerint Alsóörsön van az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) teljes vezérkara.
 
A Magyar Televízió korábbi információi szerint a fehér Ford Fiesta, amelyet a rendőr ellenőrizni akart, a helyszínen van, és a rendőrök egy másik, fekete színű autót is keresnek. Az MTV úgy tudja, az ellenőrzött járműben öten ültek, egyiküknél sem találtak fegyvert, ezért a rendőrök azt feltételezik, hogy a lövés, amely a Fiesta utasait megsebesítette, egy másik autóból érkezhetett. A beszámolók szerint a rendőrrel a helyszínen volt egy rendőr szakközépiskolás fiatal is.

A halottszállítók az egyik áldozatot már elszállították, a rendőrségi helyszínelők egyike fémdetektorral kutatja a bokrokat. A további eljárást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, illetve a főügyészség folytatja le.

A Zalai Hírlap úgy tudja, az áldozat egy 21 éves zalai, alibánfai fiatal férfi volt. Az áldozat Zalaszentivánon végezte az általános iskolát, majd Egerszegre járt középiskolába. Jelenleg a Kodolányi főiskola elsőéves hallgatója volt mérnök informatikus szakon. Aktív közösségi életet élt, a barátokkal töltött idő mellett az egyik közösségi portálon a foci és a jégkorong szerepel a kedvenceként.

Információik szerint a fiú az ifjúsági klubot vezette Alibánfán, a legutóbb szombaton vett részt egy helyi jótékonysági rendezvény szervezésében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!