Látogatás

2 órája

Békéscsabán ülésezett a Magyar Művészeti Akadémia szegedi csoportja

Békéscsabán, a Jókai színház épületében tartotta kihelyezett ülését pénteken a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szegedi regionális munkacsoportja. Amellett, hogy megtárgyalták az aktuális ügyeket, megismerkedtek Békéscsabával is. A Magyar Művészeti Akadémia látogatásának apropóját a Jókai színház Idegenek és ismerősök című előadásának pénteki premiere adta, ugyanis az MMA támogatta Zalán Tibor drámájának színpadra állítását.

Licska Balázs

Turi Attila Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke köszöntő beszédében feltette a kérdést, hogy mi a Magyar Művészeti Akadémia, mi annak a lényege. Szerinte erre egzakt választ nem lehet adni. A 365 akadémikus? Úgy véli, hogy részben igen, hiszen a 365 kiváló életmű minősíti az akadémiát. Ugyanakkor a Magyar Művészeti Akadémia részét képezi a köztestületi tagság, az ösztöndíjasok sora, valamint a két éve elindított regionális hálózat is. Fontos szerinte, hogy az akadémia egy fénylő háló legyen, amely mindenkihez eljut, ennek a hálónak a regionális csoportokon keresztüli építését ítéli a legfontosabbnak.

Magyar Művészeti Akadémia, Turi Attila, Békéscsaba, Jókai színház
Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke mondott beszédet. Fotó: Licska Balázs

Az Idegenek és ismerősök ősbemutatója adta az apropót

A Magyar Művészeti Akadémia szegedi regionális munkacsoportja azt követően, hogy megbeszélte az aktuális ügyeket, megismerkedett a Békéscsabai Jókai Színház működésével, a város nevezetes épületével, valamint megnézte a Munkácsy Mihály Múzeumban az Egy géniusz diadala című állandó kiállítást. A látogatás apropóját egyébként a békéscsabai teátrum pénteki premiere adta. Zalán Tibor, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja Idegenek és ismerősök című drámájának színpadra állítását a Magyar Művészeti Akadémia is támogatta. A darabot pedig Herczeg T. Tamás rendezte, aki az MMA köztestületi tagja.

A Magyar Művészeti Akadémia szegedi regionális munkacsoportja Békéscsabán ülésezett. Nyitóakkordként Kiss Viktória, 
a Jókai színház művésze adott elő egy dalt a Munkácsy, a festőfejedelem című darabból. Fotó: Licska Balázs

Békéscsaba is bemutatkozhatott a kihelyezett ülés révén

A Magyar Művészeti Akadémia szegedi regionális munkacsoportjának ülésén résztvevőket Szarvas Péter polgármester köszöntötte a felújított Vigadóban. Mint mondta, jelképes a helyszín, hiszen arra utal, hogy Békéscsabán megőrzik a művészetekhez kapcsolódó értékeket. Nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a szegedi regionális munkacsoport Békéscsabán tárgyal, ugyanis így Békéscsaba ugyancsak be tud mutatkozni. 

Szarvas Péter polgármester kiemelte, hogy a város is bemutatkozhat annak hála, hogy Békéscsabán ülésezik a Magyar Művészeti Akadémia szegedi regionális munkacsoportja. Fotó: Licska Balázs

Hangsúlyozta: a város széleskörű kulturális szolgáltatást nyújt a helyiek és a környékbeliek számára. Megemlítette a Jókai színházat és azt, hogy vadonatúj otthont építettek a Napsugár bábszínház számára, emellett a Munkácsy Mihály Múzeumot, a Munkácsy Emlékházat, a Csabagyöngye Kulturális Központot és a Békés Megyei Könyvtárat. Hozzáfűzte: infrastrukturális beruházásokkal és attrakciókkal kiépítették a Munkácsy Negyedet a belvárosban.

Jó helyre ment a Magyar Művészeti Akadémia támogatása

Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója szintén nagy örömnek mondta, hogy a Magyar Művészeti Akadémia szegedi regionális munkacsoportja Békéscsabán, azon belül a Vigadóban ülésezik, úgy véli, hogy ez nemcsak a teátrum 145 éves épületének, de talán Békéscsabának is a legszebb terme. Szólt arról, hogy az Idegenek és ismerősök című előadás a Jókai színház számára készült, és hogy az a két nagy géniusz, Munkácsy Mihály és Jókai Mór elképzelt párizsi találkozását mutatja be, akik ezer szállal kötődnek Békéscsabához. Kiemelte, hogy a Magyar Művészeti Akadémia támogatása jó helyre került.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!