Vitorlázórepülés

2019.07.03. 15:45

Izgalmas hegyi verseny előtt áll Laurinyecz Sándor

Hetedik Európa-bajnokságára készül Laurinyecz Sándor, a Kvasz András Békés Megyei Repülő és Ejtőernyős Egyesület vitorlázórepülő-pilótája. A tapasztalt sportember e sorok megjelenése idején már úton lesz a szlovákiai Prievidzába.

G. P.

Laurinyecz Sándor ahogy két éve a csehországi Moravská Trebovában, úgy a július 6-ai ünnepélyes megnyitóval kezdődő szlovákiai kontinensbajnokságon is a FAI klubosztályban indul. Akkor a kilencedik helyen fejezte be a két hetes versenyt, hasonló eredménnyel most is elégedett lenne. A gépe is ugyanaz, mint akkor, egy bérelt LS1-f típusú repülőben „utazik” majd nap, mint nap.

Prievidza, magyar nevén Pirigye a trencséni kerület privigyei járásának székhelye. A verseny nagy felkészültséget, de annál nagyobb élményt jelenthet majd az alföldi tájakhoz szokott pilótáknak, így Laurinyecznek is.

– Kétségtelen, hogy sokkal izgalmasabb verseny elé nézünk, hiszen a hegyvidéki terepen, az Alacsony és Magas-Tátra környékén sokkal változékonyabb az időjárás, mint az síkvidéken – jegyezte meg a békéscsabai pilóta. – Van már némi terepismeretem, hiszen néhány évvel ezelőtt már jártam itt egy nemzetközi verseny keretében. Idén éppen Szlovákiában, Nyitrán adódott lehetőségem egy felkészülési viadalon elindulni, amely még a rutinom ellenére is szolgált némi tanulsággal. Az Alacsony Tátrában, és Pozsony környékén is repültünk, meglehetősen nagy volt a forgalom a levegőben. Nagyon kellett figyelni emiatt, de azért is, mert nagyon közel jártunk a légtér széléhez. Hiába fejeztem be azt a napot a negyedik helyen, az éjszakai elemzések során kiderült, hogy száz méterrel túlrepültem, megsértve a légteret, s emiatt törölték az eredményemet és nem kaptam egy pontot sem. Ez volt az első ilyen esetem, de remélem, hogy az utolsó is. Szlovákiában erős mezőny várható a klubosztályban, szeretném legalább megismételni a két évvel ezelőtti EB-szereplésemet, így a kilencedik pozíciónak már nagyon örülnék. Az előrejelzések szerint jó lesz az idő, a két hét alatt biztosan megrepüljük a négy napot, de szerintem többet is, s ha így lesz, eredményt hirdethetnek majd. Az eső nem kedvez a vitorlázórepülésnek, a meleg, száraz idő már inkább alkalmas rá, hiszen a hegyek között fúj a szél, és így megtalálhatjuk majd a felszálló légáramlatokat.

Laurinyecz Sándor szerdán útra kelt segítőjével, Darabos Andreával. Ahhoz, hogy ott lehessen az idei kontinensbajnokságon is, elengedhetetlen volt a szponzorok segítsége, akiknek nagy köszönettel tartozik.

A 20. FAI Vitorlázórepülő Európa-bajnokságon A FAI clubosztály mellett a standard és a 15 méteres géposztályban hirdetnek győztest. Laurinyecz Sándor kategóriájában 34-en, a három géposztályban összesen 87-en repülnek majd. A július 6-ai megnyitót követően 7-én, vasárnap megkezdődik a verseny (és itt mindig meg kell jegyezni, hogy ha amennyiben repülésre alkalmas lesz az idő), melyen 20-án tervezik az utolsó repülést, 21-én a záróünnepséget.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában