Vitorlázórepülés

2019.07.08. 16:00

Megkezdődött a vitorlázórepülő Európa-bajnokság

Hetedik Európa-bajnokságán szerepel Laurinyecz Sándor, a Kvasz András Békés Megyei Repülő és Ejtőernyős Egyesület pilótája. A repülős sportágak alaposan ki vannak szolgáltatva az időjárási körülményeknek, világversenyeken is nem egyszer előfordult már, hogy az ünnepélyes megnyitót követően napokig várni kellett, mire a repülési területről elfújta a szél az esőfelhőket.

G. P.

A szlovákiai Prievidza, magyar nevén Pirigye fölött vasárnap derült volt az ég, így a versenybizottság zöld utat adott a három kategória, (clubosztály, 15 méteres és standard) közel 90 fős mezőnyének a felszállásra.

A start előtt /Fotó: Laurinyecz Sándor Facebook-oldala/

A két év után ismét a clubosztályban versenyző Laurinyecz már megbarátkozott az LS1-f bérelt gépével, és összeszokott párosukat is felvontatták a légtérbe. Összesen harmincegyen kezdték meg a versenyt a Bojnice–Horna Lehota–Radar–Kycov–Prievidze településeket érintve. Maradéktalanul nem lehet elégedett a magyar pilóta, hiszen 91,34 kilométer per órás átlagsebességet produkálva 183,20 kilométert tett meg, ami 456 pontot hozott és a 18. helyhez volt elegendő.

– Prievidzától elindulva hegyeken, lejtőkön, turbulens termikeken át repülhettünk. A gerincek tetején sétáló turisták, gyorsan bejövő hidegfront, minden benne volt a mai napban, amit átélhetsz a vitorlázórepülésben – summázta az első napot a magyar versenyző.

Laurinyecz honfitársa, a szegedi Tamás Ferenc a 10. helyen landolt. A nap legjobbja a cseh Jaroslav Tomana lett, aki 108,24 kilométer per órás átlagsebesség mellett 222,24 kilométert repült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában