Közélet

2013.10.10. 19:07

A parlamentben lobbiznak a geszti Tisza-kastélyért

Az orosházi dr. Varga István (Fidesz) országgyűlési képviselő azonnali kérdést tett fel Mikor ragyoghat régi fényében a geszti Tisza-kastély? címmel Fónagy János államtitkárnak a parlamentben.

Cs. I.

– Geszt miniszterelnököket adott e hazának. Én 1994-ben jártam először ezen a pici településen. Zsáktelepülés, nehezen megközelíthető úttal. 1998-ban  hathatós támogatással és a Tisza-család segítségével sikerült a temetkezési helyet, a Tisza-kriptát helyreállítani, de a kastély, amely 1776-ban épült, ma sincs jó helyzetben. Örömmel olvastam a kormányhatározatot, amely a kastély felújítására vonatkozik – fogalmazott a politikus.


Fónagy János elmondta, fontos Tisza István emlékének és örökségének megőrzése. Ígéretet tett: a szakminiszterek figyelmét ráirányítja arra, hogy gondoskodjanak Geszt megközelítését szolgáló állami utak felújításáról; vizsgálják meg a Tisza-kastélyban jelenleg működő könyvtár és általános iskolai hogyan váltható ki úgy, hogy a jogszabályi követelményeknek, az önkormányzat és a helyi lakosság igényeinek megfeleljen. A belügyminiszterrel egyeztetnek a Tisza-kripta megközelítését szolgáló önkormányzati tulajdonú út kiépítéséhez szükséges költségvetési forrásokról. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!