Közélet

2014.03.03. 10:25

Emléktáblát avattak Balczó András szülőházánál

A kondorosi evangélikus parókia falán avattak emléktáblát Balczó András olimpiai bajnok öttusázónak vasárnap. Annak a szobának az ablaka mellé került Szőke Sándor szobrászművész alkotása, ahol Balczó született.

Ny. L.

Ezzel megörökítették egy sikeres, küzdelmes, a mai és a jövő generáció számára is példamutató élet kezdetét. Természetesen két Balczó-idézet is szerepel az alkotáson. Az első: ,,Bárki lehet boldog, a szép, a csúnya, az erős, a gyenge, az idős, a fiatal. Egyedül a gyávák nem lehetnek boldogok.” A másik, úgymond, a névjegye: ,,Isten kegyeltje, többszörös olimpiai bajnok öttusázó.”

Paluska Zoltán, a kondorosi Legendák Földje Alapítvány alapítója elmondta, a településhez kötődő legendákat gyűjtenek és dolgoznak fel. Ez a gasztronómia, az épített örökség mellett olyan személyiségeket is magában foglal, akik a nagyvilágban öregbítették Kondoros jó hírét. Közéjük tartozik Balczó András, aki 1938-ban született a település evangélikus parókiáján, édesapja 1934-39. között szolgált itt lelkészként, aztán, amikor András másfél éves volt, Nyíregyházára helyezték át. – Balczó András 2008-ban lett Kondoros díszpolgára, alapítványunk pedig úgy gondolta, hogy a Nemzet Sportolója megérdemel egy emléktáblát is a szülőházánál – hangsúlyozta Paluska Zoltán. – A tavalyi, első evangélikus bál bevételének egy részével az egyházközség is támogatta a kezdeményezést.


A most szombati, második evangélikus bálnak Kondor Péter esperes mellett Balczó András volt a fővédnöke, és feleségével együtt részt is vett a rendezvényen. Miként vasránap az ünnepi istentiszteleten, majd az azt követő, nyilvános egyházközségi közgyűlésen is. Pályafutását, emberi és sportolói nagyságát, a vallás, az erkölcs, a család szentsége, az egyenesség melletti kiállását Dankó Béla, Kondoros polgármestere, dr. Rück András egyházkerületi felügyelő és Vantara Gyula országgyűlési képviselő is méltatta.  

Az ünnepelt meghatottan azt mondta, álomszerű számára ez az egész, biztosan összetévesztik valakivel, akit dicsérni lehet és kell. Ő a Teremtő által számára kijelölt utat járta végig. A Jóisten öttusázóként teleaggatta érmekkel, ugyanakkor a pályafutása során szerzett tapasztalatainak akár szövetségi kapitányként való hasznosítása helyett más utat szabott számára.  Ennek ugyanakkor azt is köszönheti, hogy több mint 2500 előadást, élménybeszámolót tartott, többek között Kondoroson is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!