Árvízi védekezés

2 órája

Szombatra várják a szakemberek a Duna tetőzését Budapesten – frissül

Az évtized árvize miatt a fővárosban és országszerte intenzív védelmi munkálatok zajlanak. Az árhullám elleni védekezés fejleményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A megáradt Duna Budapesten, a Batthyány térnél 2024. szeptember 19-én. Szemben a Parlament épülete

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Cikkünk frissül!

Orbán Viktor: Magyarország meg fogja csinálni!

Szombat hajnali terepszemle

– írta a kormányfő a Facebook-oldalán.

Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az árvízvédelmi operatív törzs ülése előtt a budapesti Duna-parton járt.

Így néz ki a magasból az árvíz Budapesten

Az Országos Mozgásszervi Intézetben több mint 30 beteget átköltöztettek

Több mint 30 beteget költöztetett át az Országos Mozgásszervi Intézet (OMINT) péntek este, miután az egyik liftaknában vizet észleltek – közölte az MTI-vel az Országos Kórházi Főigazgatóság pénteken éjszaka.

Azt írták, felmerült annak a veszélye, hogy áramkimaradást okozhat a liftaknában megjelenő víz, ezért a biztonságos ellátás érdekében több mint 30 páciens költöztetését oldották meg az intézet munkatársai kórházon belül, egyik épületből a másikba, az Országos Kórházi Főigazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, a katasztrófavédelem és több társszervezet támogatásával, segítségével.

Hozzátették, több beteg döntött úgy, hogy a hétvégét otthon tölti; az ő kezelésük hétfőn folytatódik.

Az Országos Mozgásszervi Intézet betegeinek ellátása továbbra is folyamatos és biztonságos – hangsúlyozták.

A Duna vizével elöntött utca Szentendrén 2024. szeptember 20-án
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Kihívás elé állítja az árvíz Budapest ivóvízellátását

Szombatra várják a Duna tetőzését Budapesten a szakemberek. Habár az árvíz a legfrissebb előrejelzések szerint nem fogja elérni a 2013-as 891 centiméteres rekordszintet, az árvíz kapcsán ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy biztonságban van-e a főváros ivóvízellátása. A Hun-Ren Ökológiai Kutatóközpontja és annak szakmai vezetője, Engloner Attila éppen ezt vizsgálta – írja a Magyar Nemzet.

Az eredmények szerint a Duna-part szűrési rendszere annyira hatékony, hogy egyelőre nem kell attól tartani, hogy veszély fenyegetné a főváros ivóvízellátó rendszerét.

Azonban a nagy árhullámok, ugyanúgy, mint a nagyon alacsony vízszintek, komoly kihívást jelentenek. Budapestet ivóvízzel több mint 700, a Duna mentén sorakozó ivóvíztermelő kút látja el, ezek elhelyezkedése nagyon változatos. Éppen emiatt a kutak többsége egy árvíz érkezésekor is biztosítani tudja az ivóvíz kitermelését. Az ellátás biztonságos fenntartását segíti az a sok tapasztalat is, amelyet a korábbi árvizek, különösen a 2013-as rekordvízállás során szereztek a szakemberek.

Fontos kiemelni azonban, hogy árvizek esetén a Duna vízminősége jelentősen megváltozik.

További részletekért kattintson.

Ez történt pénteken:

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában