Hirdetés

2024.07.04. 08:02

Neves fellépőkkel 28. alkalommal rendezik meg a Körösladányi Napokat a hétvégén

Péntektől vasárnapig 28. alkalommal rendezik meg a Körösladányi Napokat, a térség egyik, a térség egyik leglátogatottabb programját. Az eseményen ezúttal is számos érdekességgel, népszerű előadók koncertjeivel várják a látogatókat. A pénteki ünnepi testületi ülés keretében átadják majd a városi kitüntetéseket. Az eseménysorozat kapcsán Kardos Károlyt, a város polgármesterét a szokásoknak megfelelően az elmúlt időszak értékelésére kértük.

PR cikk

Az elmúlt években is tovább épült Körösladány

Bár az elmúlt években a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború kedvezőtlen hatásai számos gazdasági nehézségeket okoztak, a körösladányi önkormányzat, illetve a városi intézmények stabilan és eredményesen működtek. Emellett számos fejlesztés valósult meg, illetve áll előkészítés alatt – mondta el kérdésünkre Kardos Károly. A város polgármestere a közelgő Körösladányi Napok kapcsán is értékelte az időszakot.

Stabil működés

Az említett okok miatt a képviselő-testületnek több olyan kérdésben kellett lépnie, döntéseket hoznia, amelyek a válságkezeléssel kapcsolatban váltak szükségessé – emelte ki Kardos Károly. A városban több mint hat hónapon keresztül negyvennél is több menekültet kellett elhelyezni, de ugyanúgy megoldást kellett találni az elhibázott uniós szankciók miatt kialakult energiaár-emelkedések negatív hatásainak ellensúlyozására is – idézte vissza a történteket a polgármester. Kardos Károly elmondta, mindezt úgy kellett megtenniük, hogy az intézményhálózat stabilitása megmaradjon.

A testület és a polgármesteri hivatal átgondolt munkájának köszönhetően ezt sikerült is megvalósítani, ami nagyon komoly eredménynek számít a rengeteg előre nem várt nehézség közepette

– hangsúlyozta.

Milliárdokból fejlődött a város

A polgármester megerősítette, közel 3 milliárd forintot fordítottak beruházásokra, illetve több mint 600 millió forintnyi saját forrásból valósultak meg fejlesztések.

Ahogy korábban megírtuk, Körösladányban évtizedek óta kiemelt figyelmet fordítanak az utak állapotára, és így történt ez az elmúlt években is. Belterületi és külterületi utakat építettek, megújult a több évtizede kialakított kerékpárút Újladánytól egészen a vasúti átjáróig. A 47-es főúttal párhuzamosan pedig új szakasz is épült. Az önkormányzat saját forrásból mindig komoly összegeket áldoz az utak karbantartására, a kátyúzásra is.

A ciklusban megújult a rendezvények szempontjából nagyon fontos szerepet betöltő szabadtéri színpad. Emellett szintén megtörtént a ravatalozó rekonstrukciója.

A belvíz, a csapadékvíz korábban több alkalommal okozott problémákat a településen, éppen ezért pályázati források segítségével megújították a rendszer legkritikusabb pontjait, ami még biztonságosabbá tette a települést.

Megépült a képviselő-testületet és a helyieket évtizedek óta foglalkoztató új piac. A létesítményt már át is adták és használják is, illetve a fejlesztéshez még kisebb kiegészítő beruházások is kapcsolódnak.

A korszerű piaccal régi álma valósult meg a ladányiaknak
Fotó: Bencsik Ádám 

Az aktív turizmus terén is sikerült eredményes pályázatot benyújtani, amivel a település még jobban kiaknázhatja a természeti erőforrásokban rejlő lehetőségeket. A Sebes-Körös partján hamarosan csónaktároló és kajak-kenu táborhely épül majd. Az önkormányzat több területet is megvásárolt az elmúlt években, ilyen az egykori strand ártéri területe, amely aktív turisztikai és egyéb fejlesztésekhez is alapot biztosít majd a jövőben.

Kardos Károly szólt arról, hogy voltak olyan projektek, amelyeket nem sikerült megvalósítani. Ilyen a tornacsarnok és a tanuszoda, amelyeket Dankó Béla országgyűlési képviselő hathatós segítségének köszönhetően államilag kiemelt projektté nyilvánítottak. Közel 80 millió forint állt rendelkezésre az előkészítésre, a közbeszerzési eljárás dokumentációjának előkészítése zajlott, amikor kitört az orosz-ukrán háború, így a kormányzat a harcok negatív gazdasági hatásainak kiküszöbölése érdekében elhalasztotta az előkészületeket, mint sok más esetben is. Kardos Károly hangsúlyozta, nem tettek le a fejlesztésről, ha lehetőséget kapnak, akkor mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a sportkomplexum elkészülhessen. Hasonló módon dolgoznak a köröstarcsai út felújítása érdekében is. A célra ismét beadta a pályázatot az önkormányzat az úgynevezett TOP Plusz kiírás keretében, kedvező döntés esetén az Ady Endre utcától a Vésztői úti elágazásig a teljes szakaszt leaszfaltoznák.

A futó projektek közül a védőnői szolgálat bővítése jó ütemben halad. A célra 150 millió forintot nyert az önkormányzat a TOP Plusz programban. A beruházás során bővítik a meglévő épületet a védőnői szolgálatok helyigényének biztosítása miatt, emellett a meglévő épületrészt is felölelő teljes energetikai korszerűsítés is megtörténik, hőszigetelésekkel, napelem elhelyezéssel. Az ingatlan kerítésének, udvarának korszerűsítése, a parkoló felújítása is megvalósul. Komplex, teljes körű akadálymentesítés, illetve eszközbeszerzés ugyancsak megvalósul.

Kardos Károly elmondta, védőnői szolgálat bővítése jó ütemben halad
Fotó: Bencsik Ádám 

Fontos a civil és a közösségi élet

A polgármester nagyon fontosnak nevezte a városban zajló civil és közösségi életet.

A civil szervezetek számára, programjaikra, működésükre a már megszokott pályázati rendszerben több millió forintos támogatást biztosítunk. Nagyon sokra tartjuk azt a munkát, amelyet a településért végeznek

– emelte ki Kardos Károly, aki hozzátette, lényegesnek tartja, hogy odafigyeljenek egymásra a városban. Ennek jegyében köszönti majd a pénteki ünnepi testületi ülésen a település legidősebb polgárát, a 98 éves Keliger István nyugalmazott pedagógust.

Átadják a városi elismeréseket

A Körösladányi Napok keretében életre hívott pénteki ünnepi testületi ülésen ismét átadják a városi kitüntetéseket.

A képviselő-testületet Körösladányért kitüntetést adományoz Sánta Jánosnak, a város aljegyzőjének. Sánta János szakmai tevékenysége mellett a Körösladányi Gyermekekért Alapítvány egyik alapítója, vezetőségi tagja, a Körösladányi Polgárőr Egyesület egyik alapítója, vezetőségi tagja, a Körösladány Fejlődéséért Közalapítványnál segítő, a Körösladányi Juhtartó Egyesületnél segítő volt, a Körösladányi MEDOSZ SK-nál könyvelési feladatokat látott el, a Körösladányi Nyugdíjas Klubnál alkalmi segítő, illetve támogató.

Amellett, hogy apaként és férjként is helytáll a mindennapokban, a közösségek aktív tagja, akivel a város minden fontosabb eseményén összefuthatunk. Civil szervezetek, magán emberek is gyakran kérnek tanácsot tőle. Szívén viseli a környezetében élők sorsát, így mindenkinek igyekszik a segítségére lenni akkor is, amikor épp az ő vállát is sok teher nyomja. Szabadidejében szívesen kirándul a családjával, rajong a futballért, sokat olvas. Új hobbija a színjátszás, aktív tagja a Körösladányi Komédiás Körnek.

Az elmúlt több mint három évtized időszakában végzett munkája jelentősen hozzájárult Körösladány város életének fejlődéséhez.

Körösladány Elismerő Oklevelet vehet át az ünnepi ülésen Pusztai Imréné Mező Piroska virágboltos, Jónás Tibor, aki egészen különleges fémszobrok alkotója és Kovács-Goda József, helyi fotóst, aki a ladányi rendezvények is megörökítette.

A Körösladányi Napok programja

Július 5., péntek
Művelődési Ház
16.00: ünnepi képviselő-testületi ülés.

Nagyszínpad
20.00: DJ Mike & DJ Lu!s.
21.00-21.30: Mihályfi Luca.
21.45: A rendezvény szponzorai, a nap eseményei.
22.00-22.40: AK26.
22.50-23.20: Lmen Prala.
23.30: DJ Mike & DJ Lu!s & Arató R.
2.00: Programzárás.

Az AK26 is fellép Körösladányban

Július 6., szombat
Általános Iskolai Ebédlő
9.00: Újszülöttek és szüleik köszöntése.
10.00: Kiállítás megnyitó – Dr. Asztalos Miklós Művelődési Ház:
„Szülőföldem Körösladány" Holóka Demeter Péter fotókiállítása.
Sportpálya
10.00-12.00: Barátság kupa, öregfiúk nagypályás labdarúgó torna.
Sörkert
10.00-13.00: Játszóház.
Szabadtéri Színpad
15.00: Mazsorett, Dalma dance, Birkózás.
17.00: Dorogi Barbara.
18.00: Körösladányi Komédiás Kör előadása.

Nagyszínpad
19.45: A rendezvény szponzorai, a nap eseményei.
20.30: Josh és Betti koncert.
21.30: Groovehouse koncert.
23.00: Tűzijáték.
23.15: DJ Mike.
3.00: Programzárás.

Július 7., vasárnap
Tüköry Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Oktatású Intézmény
13.30: Az 1962 és 1976 között Körösladányban működő egykori gimnázium emlékére állított dísztábla avatása. Helyszín: Körösladány, Tüköry Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Oktatású Intézmény, a gimnázium aulája.
Szervező: Körösladány Város Önkormányzata, a Körösladányi Városszépítő Egyesület és a Nadányi Társaság.
14.00: Vén Márkus népzenei találkozó  a művelődési házban.

Nagyszínpad
19.00: Kenton koncert.
20.45: A rendezvény szponzorai, a nap eseményei.
21.00: Pokolgép koncert.
23.00: Programzárás.

További programok:
Helytörténeti Gyűjtemények Háza
Néprajzi, régészeti, rádiótörténeti, helytörténeti kiállítás.
A rendezvény látogatása ingyenes.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában