Hirdetés

2024.07.01. 13:48

Változatos gépkezelői és gépbeállítói álláslehetőségek Ózdon és környékén

A gépkezelők és gépbeállítók a gyártási folyamatok megkerülhetetlen szereplői, akiknek szakértelme nélkül elképzelhetetlen bizonyos iparágak működése. Mutatjuk, hogy Ózdon és környékén milyen lehetőségek adódhatnak ilyen típusú pozíciók betöltésére, továbbá összefoglaljuk ezen két munkakör legfontosabb feladatait és alapvető jellemzőit!

PR cikk

Forrás: freepik.com

Gépkezelői állások

A gépkezelői állások az egyik leggyakrabban hirdetett szakmunkás pozíciónak számítanak Ózdon és környékén. Egyebek mellett a régió álláspiacára specializálódott ozdallas.hu kínálatában is több alkalommal szerepeltek már az alábbi url -en. Ezen belül is különösen a CNC gépkezelői munkakörök számítanak visszatérő lehetőségnek a szakmunkás álláskategórián belül.

De kik is azok a gépkezelők és milyen szerepet töltenek be a gyártási folyamatokban? Nos, a pozíció megnevezése igencsak beszédes, hisz a pozíció betöltőinek alapvető felelőssége a rájuk bízott gépek működtetése, a gyártási folyamatok végrehajtása és figyelemmel kísérése. Munkájukhoz sok esetben nagy szakértelemre és tapasztalatra van szükségük, ugyanakkor betanított gépkezelői pozíciókkal is lehet találkozni az álláspiacon.

Előbbire, vagyis a szakértelmet igénylő gépkezelői munkakörökre jó példát jelentenek a már említett CNC-s pozíciók, amelynek betöltői CNC gépek segítségével precíziós megmunkálást végeznek különböző anyagokon. Ezt géptől függően leggyakrabban marással vagy esztergálással végzik. A munkájuk során minden apró beállítás hatalmas jelentőséggel bír, vagyis nem csoda, hogy alapvető követelmény a pozíció betöltéséhez a szakirányú végzettség.

Utóbbi, tehát a betanított gépkezelői munkák kapcsán jellemzően az automatizált gépek alapanyaggal történő kiszolgálása jelenti a feladatkör fókuszát. Ilyen gép lehet például egy fröccsöntő vagy rotációs öntőgép. Ezenkívül pedig példaként lehetne említeni a csomagológépeket is, amelyek kezelése ugyancsak betanított munkafolyamatokat takar.

Gépbeállítói pozíciók

A gépbeállítói munkakörök szintén időről időre feltűnnek Ózd és környéke álláskínálatában. Ezen pozíciók feladatai sok tekintetben mutathatnak átfedést a gépkezelőkével, ugyanakkor különbségek is felfedezhetők bőséggel. Esetükben ugyanis sokkal nagyobb hangsúly fordítódik a gépek kalibrálására és beállítására, valamint a karbantartási és hibakeresési teendők is előtérbe kerülnek.

Rendszerint ők programozzák a gépeket, figyelembe véve a gyártási előírásokat és specifikációkat. Feladatuk tehát annak biztosítása, hogy minél több legyártott termék feleljen meg ezen specifikációknak. Fontos felelősségek hárulnak továbbá a gépbeállítókra új gépek és berendezések érkezésekor. Ilyenkor ugyanis el kell végezniük a gépek installációját, valamint azokat a szükséges beállításokat, amelyek a gépek gyártósoron történő alkalmazását teszik lehetővé.

Sőt, mindezek mellett akár az is feladatkörük részét képezheti, hogy betanítsák az operátorokat a gépek helyes használatára. Összességében tehát elmondható, hogy minden tekintetben összetett és komoly műszaki felkészültséget igénylő munkaköröknek tekinthetjük a gépbeállítói pozíciókat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában