4 órája
A finom kávé titka az őrlésben rejlik
A tökéletes kávé elkészítése már a kávészemek kiválasztásánál és azok megfelelő őrlésénél kezdődik. A kávédarálás művészetének megértése ezért alapvető fontosságú a kávézás élményének teljes megéléséhez. Az, hogy milyen finomságúra őröljük a kávészemeket, meghatározó az ízprofil kialakításában. A következő cikkben bemutatjuk a kávédarálók típusait, azok előnyeit és az őrlők beállításairól is beszélünk.
Forrás: freepik.com
Ezért kell megőrölni a kávészemeket
A kávédarálók a szemes kávét apró szemcsékre őrlik, ennek köszönhetően könnyebben kivonhatóak a kávészemekben található oldható anyagok, amelyek gazdagabbá és intenzívebbé teszik a kávé ízét. Azonban, mivel az őrlés után azonnal oxidáció kezdődik, a frissen őrölt kávét érdemes gyorsan felhasználni.
Milyen kávédarálót érdemes választani?
Ahhoz, hogy a kávé megőrizze a különlegesen finom ízjegyeket és aromákat, fontos, hogy a megfelelő módon történjen az őrlés. Ehhez elengedhetetlen egy jól megválasztott kávédaráló.
- A kézi kávédarálók kedvezőbb árúak, könnyen tárolhatók és energiatakarékosak, tökéletesek otthonra és utazáshoz is. Kerámia és fém őrlős változat is elérhető.
- Az elektromos kávédarálók gyorsak és kényelmesek, ideálisak nagyobb mennyiségű kávé gyors őrléséhez. Ebből azonban nem érdemes a legolcsóbb változatot választani, mert nem képes az egyenletes őrlésre. A fém kések pedig könnyen felmelegedhetnek a használat során, és megégethetik a kávészemcséket.
- Az örlőköves kávédarálók precíz és egyenletes őrleményt készítenek, ami különösen fontos például az eszpresszó készítésénél.
- Ezeken túl léteznek ipari kávédarálók, amik kifejezetten nagy kapacitásúak és gyorsak, és tökéletesek a vendéglátóipari egységekbe
Az őrlés finomsága a kávé elkészítési módjától függ
Az eszpresszótól kezdve a filter kávéig minden elkészítési módszer más és más őrlési finomságot igényel. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kávédaráló beállításakor nem elég csak a gépen látható számokra hagyatkozni. A kávédarálók közötti különbségek, a kávé fajtája és pörkölési foka mind befolyásolhatják az ideális őrlési finomságot. Érdemes ezért folyamatosan kísérletezni, hogy megtaláljuk a tökéletes beállítást.
Így állítsuk be a szemcseméretet
Ahogy már említettük, a különféle kávékhoz más és más finomságú kávé szemcsékre lesz szükség. Lássuk, hogy érdemes elkészíteni a legnépszerűbb kávétípusokat!
- Az igazi eszpresszóhoz nagyon finom szemcseméretre van szükség, a kávé tapintása a durva liszthez vagy finomabb homokhoz kell, hogy hasonlítson a tökéletes eredményért.
- A mokka és az Aeropress esetében a közepesen finom őrlés ajánlott, amely még mindig elég finom ahhoz, hogy erőteljes ízt és aromát biztosítson, de már megfelelően átszűrődik rajta a víz.
- A french press vagy filter kávé készítéséhez pedig közepes vagy annál picit durvább szemcseméret a megfelelő.
A tökéletes kávé elkészítéséhez javasolt mérleg és stopperóra használata is, hogy pontosan megmérhessük a kávé és a víz arányát, valamint az átfolyási időt.
Összefoglalva a fentieket, a darálás módja döntő jelentőségű a kávézás minőségében. A megfelelő kávédaráló kiválasztásával és a szemes kávé helyes őrlésének segítségével előcsalogathatjuk a kávé legrejtettebb ízei és aromáit is.