Hírek

2006.11.20. 17:13

Csökkenő kedvezmények, dráguló jegyek

A vonattal utazóknak és a busszal közlekedőknek jövőre mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk

Vég Márton

Sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta tegnap a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) a Népszabadság azon értesülését, miszerint a MÁV januárban átlagosan 16 százalékkal emelheti viteldíjait, ha a kormány elfogadja a tárcánál készülő rendelettervezetet. Természetesen nemcsak a vonattal utazóknak kell jövőre mélyebben a zsebükbe nyúlniuk, hanem a busszal közlekedőknek is, igaz, a Volán-társaságoknál maximum hat százalékkal lehet drágább a tarifa.

„Van alapja az információknak, de a konkrét számokról még nem született döntés” – mondta lapunknak Ábrahám Gergely. A GKM szóvivője azonban hozzátette, hogy november végére garantáltan elkészülnek a számításokkal, és akkor a kormány elé terjesztik terveiket. Mindenesetre annyi tudható, hogy a vasút és a Volán viteldíjának eltérő mértékű emelése mögött az a nem titkolt szándék húzódik, miszerint a helyközi személyszállítási szolgáltatások tarifáinak összegét közelíteni kell egymáshoz.

Szintén nem kommentálta a szakminisztérium az utazási kedvezményrendszer átalakításának tervét, amelynek következtében december végével búcsút mondhatnak a 65 év felettiek, illetve a vasutasok és családtagjaik a korlátlan számú ingyenvonatozásnak és -buszozásnak. Még nem született döntés, hogy a jogosultak évente hányszor vehetik majd igénybe a százszázalékos állami jegyártámogatást, illetve arról, hogy mennyit kell majd fizetniük azoknak, akik túlutazzák a keretet. Minden bizonnyal befellegzett a diákok kedvezményeinek is, hiszen az állam elsősorban a lakóhelyük és a tanintézmények közti utazás finanszírozásában segítene.

„Nekünk nincs beleszólásunk a hatósági ár vagy a kedvezményrendszer meghatározásába. A minisztériumi szintről leosztott lapokkal játszunk, tehát végrehajtó a szerepkörünk” – mondta lapunknak Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője.

Prózai okok miatt ugyanakkor lekerülhet a napirendről az ingyenes utazók számának nyilvántartásához szükséges regisztrációs jegy bevezetése, ugyanis a szolgáltatóknak ráfizetéses a „nullaforintos” jegy előállítása. A reform nyertesei a szociális intézmények bentlakói és a bejáró gondozottak lehetnek, hiszen 67,5 százalékos helyett kilencven százalékos térítést kaphatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!