Labdarúgás

2024.06.13. 13:24

Szakértőink továbbjutást várnak a magyar válogatottól az Eb-n

Pénteken eldördül a rajtpisztoly és 21 órakor a müncheni Allianz Arénában a Németország–Skócia mérkőzéssel megkezdődik a 17. labdarúgó Európa-bajnokság. Volt Békés vármegyei játékosokat, labdarúgó szakembereket kérdeztünk arról, miként látják a kontinensbajnokságra zsinórban harmadszor kijutó magyar nemzeti csapat esélyeit és arra is kíváncsiak voltunk, hogy mely válogatottat tartják a torna favoritjának.

Gajdács Pál

Boér Gábor, a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia szakmai vezetője

– Az elmúlt években nagyon sokat fejlődött a magyar labdarúgó válogatott. Azt gondolom, hogy a magyar csapat estében ha van egy siker, akkor az kicsit felülértékelt, ha egy kisebb rossz – mint például az írek elleni vereség – akkor már azonnal jönnek a negatív hangok, ami nem igazán jó. Az Európa-bajnokságon szereplő válogatottak közel vannak egymáshoz, s ilyenkor a szurkolótábor akár a mérleg nyelve is lehet, amely a nehéz pillanatokban segíteni tud. Az első Svájc elleni mérkőzés nagyon fontos lesz, egy siker nagy lökést adna a folytatásra. Ha továbbjutunk a csoportból, mi lehetünk a torna meglepetéscsapata. Örülnék, ha kimagasló eredményt érnénk el, szeretném, ha üde színfoltja lenne az Eb-nek a válogatottunk. Ha éppen nem a nemzeti csapatunk játszik, akkor a spanyolok játékát figyelem, ők állnak hozzám a legközelebb, mint az egyik fő aranyesélyesre, rájuk tippelnék. Olyan csapatuk van, amelyben benne van a nagy siker lehetősége. Persze ott van most is a francia, az olasz, a német, a portugál, de akár a holland válogatott is, amelyik odaérhet a legjobbak közé, nagyon kiegyenlítettek a viszonyok.

Boér Gábor: Ha továbbjutunk a csoportból, mi lehetünk az Európa-bajnokság meglepetéscsapata.  Fotó: Kovács Péter

Mracskó Mihály, a Békéscsabai Előre, a Győr és a Kispest egykori 25-szörös válogatott labdarúgója:

– Az első Svájc elleni mérkőzés rendkívül fontos lesz. Ha nyerünk, van esély arra, hogy továbbjussunk. A csoportbeli ellenfeleink közül a németek – annak ellenére, hogy mostanában nem valami acélosak – hazai közönség előtt egészen biztos, hogy nagyon fognak harapni. Skócia verhető csapat, jó esélyünk van ellenük a győzelemre. Szerintem Spanyolország ott lesz a végelszámolásnál, de reális esélye van a végső sikerre a Kylian Mbappé vezérelte franciáknak is és ne hagyjuk ki a portugálokat sem, ahol a harminckilenc éves klasszis, Cristiano Ronaldo még mindig fantasztikus formának örvend. Többen Hollandiát is azok közé sorolják, akik ott lehetnek a legjobbak között, ám én őket most nem érzem olyan veretes együttesnek, mint a korábbi válogatottjaikat.

Európa-bajnokság, labdarúgás
Mracskó Mihály sokat vár a nemzeti csapatunktól az Európa-bajnokságon Fotó:: Békés Megyei Hírlap

Tóth Márton, az 1974-ben élvonalba jutott a Békéscsabai Előre Spartacus egykori kapusa, a Magyar Labdarúgó Szövetség Békés Megyei Igazgatóság koordinátora:

– Kicsit tartok attól, hogy az első, Svájc elleni mérkőzésből nem fogunk jól kijönni. Pedig ha szombaton jó eredményt érnénk el, akkor véleményem szerint megállíthatatlanok leszünk. Döntő lehet tehát az első mérkőzés, melyen az is kérdés lesz, hogy mennyire tudunk önbizalmat szerezni. A csapatban a legsebezhetőbbnek a védelem bal oldalát érzem, hiszen Szalai Attila nagyon keveset játszott az idén és a helyén játszó Dárdai Márton pedig úgy tudom, kisebb sérüléssel bajlódik. Arra a kérdésre pedig, hogy melyik válogatott nyerheti meg az Eb-trófeát, nem egyszerű a válasz. Úgy érzem, hogy a spanyol akár végső győztes is lehet, ha hinni lehet a pillanatnyi formának. Egy mérkőzésen a szerencsének is nagy szerepe lehet, van, hogy mindig kifelé pattan a labda, s ez mondjuk az egyenes kieséses szakaszban sokba kerülhet egy gárdának. Meglepetéscsapatot nem igazán látok, a most talán kevesebbre értékelt német válogatott szerintem hazai pályán akár a végső győzelemre is esélyes lehet.

Tóth Márton

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!