Gasztronómia

2009.08.30. 09:50

A legjobb receptek szilvából

Értékes, lédús – nemcsak finom, hanem az egészségre is jó hatással van. Szeretjük nyersen, befőttnek, lekvárnak, süteménybe sütve... Gyakorlatilag bárhogy. A legjobb recepteket gyűjtöttük össze!

BAMA

A sokféle hazai szilvafajtának köszönhetően júliustól októberig kerülhet az asztalunkra ebből a könnyen eltartható és a bioételek sorában is egyre divatosabb gyümölcsből. Egy szilvafáról akár 30 kilónyi gyümölcs szüretelhető, fejenként mintegy 6-7 kilót fogyasztunk belőle évente.
Vannak kimondottan nyersen fogyasztandó szilvák, fantasztikus magvaválók, melyeket csak meg kell mosni és már ehetjük is. A szilva hűtőben viszonylag sokáig eláll, kitűnően fagyasztható és aszalható gyümölcs.

Vitamintartalma nem kimagasló, de a rosttartalma igen gazdag, az ásványi anyagok közül kálium, kalcium, foszfor, magnézium, cink és növényi antioxidánsok is vannak benne. Utóbbi hátráltatja az öregedés folyamatát, emellett kiváló salaktalanító, vizelethajtó és étvágyfokozó, és nem utolsósorban 85%-os víztartalma miatt nagyon jó szomjoltó

A friss szilvából készülhet leves, kitűnő desszert, de a húsokkal is jól harmonizál. Nem szabad megfeledkezni a szilvabefőttről és szilvalekvárról, sőt az aszalt szilváról sem, mely a legnépszerűbb a szárított gyümölcsök között.

Mézes szilvakrémleves

Hozzávalók:
70 dkg szilva, fahéj, őrölt szegfűszeg, 2 evőkanál cukor, 4 evőkanál méz, 2 csomag vaníliás cukor, 2 dl főzőtejszín, a tálaláshoz: felvert tejszínhab, néhány szem szilva

Elkészítés:
A szilvát kimagozzuk, néhány szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit egy fazékba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget, és felforraljuk, 5 percig főzzük. Megvárjuk, amíg picit kihűl, majd turmixgépbe tesszük, és krémesre mixeljük. Hozzákeverjük a tejszínt és ízlés szerint mézet, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalásig a hűtőben tároljuk, majd felvert tejszínhabbal és néhány szem szilvával díszítve kínáljuk.

Szilvás csirkemell baconköntösben

Hozzávalók:
16 szem szilva, 2 csirkemellfilé, 8 szelet vékony bacon, 16 szem mandula, 1 evőkanál olaj

 
Elkészítés:
A szilvát megmossuk, kimagozzuk és lecsepegtetjük. A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük, és 16 vékony szeletre felvágjuk, tenyerünkkel kilapítjuk, őrölt borssal bedörzsöljük. A baconszeleteket kettévágjuk. A szilva közepébe, a mag helyébe betesszük a mandulát, körbetekerjük a csirkemellel, majd a baconnel. Megtűzzük fogpiszkálóval vagy hústűvel. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Egy kisebb tepsit kikenünk olajjal, belerakjuk a tekercseket, és néhányszor forgatva kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük.

Szilvás-gyöngyhagymás comb

Hozzávalók:
1-1,5 kg sertéscomb, 30 dkg magozott szilva, 15 dkg gyöngyhagyma, 5 dkg barnacukor, 2 dl tejföl, 1 dl borecet, 0,5 dl brandy, kurkuma, fahéj, só

 
Elkészítés:
A cukrot megolvasztjuk, majd miután megolvadt, felöntjük a borecettel és a brandyvel, és addig kevergetjük, amíg homogén lesz. Ezután ráöntjük a szilvára és a gyöngyhagymára. Teszünk bele kurkumát és fahéjat ízlés szerint, majd a megsózott combra önjük - lehetőleg egy kerek edénybe.
Kb. 1,5 órát sütjük alufólia alatt, közepes lángon, azután leöntjük róla a szilvás-gyöngyhagymás lét, és további negyed óra alatt pirosra sütjük. A szilvás-gyöngyhagymás lét összeturmixoljuk a tejföllel, majd felforraljuk (ha nem elég sűrű a mártás, esetleg keményítőt vagy lisztet tehetünk hozzá). Rizzsel tálaljuk.

Szilvás clafoutis

Hozzávalók:
50 dkg szilva, 4 tojás, 5 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 rúd vanília, 8 dkg liszt, 2,5 dl tej, vaj a formához, kekszmorzsa vagy darált dió a szóráshoz

Elkészítés:
A szilvákat megmossuk, negyedeljük, kimagozzuk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét nem túl kemény habbá verjük. A tojássárgáját habosra keverjük a vajjal, a cukorral, egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét, a lisztet és a tejet, majd simára keverjük. Végül a tojáshabot is beleforgatjuk. Egy 24 cm-es tortaformát - vagy annak megfelelő tűzálló tálat - kivajazunk, kekszmorzsával vagy darált dióval megszórjuk, és a tésztát beleöntjük. Tetejére rendezzük a szilvákat, és a sütőben 20-25 percig sütjük. Nem baj, ha kicsit lágy marad. A sütőből kivéve porcukrozzuk és tálaljuk.

Szilvás-túrós muffin

Hozzávalók:
38 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, fél teáskanál szódabikarbóna, 18 dkg vaj, 18 dkg cukor, 3 tojás, 1 csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg túró, fél dl rum, kb. 1,5 dl ásványvíz, 35 dkg magozott szilva, vaj vagy muffinpapír

Elkészítés:
A hozzávalókat konyhai robotgéppel összekeverjük, és legvégül a keverékhez adjuk a kimagozott szilvát. Muffinkapszlival bélelt vagy vajjal kikent formába kanalazzuk a tésztát, és előmelegített sütőben kb. 180 fokon 40 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő utolsó 15 percében egészen kicsire kell venni a lángot, hogy a muffinok belseje is jól átsüljön anélkül, hogy a külsejük megégne.

- A 6 legjobb édesség - sütés nélkül >>> 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!