Nemzeti vágta

1 órája

Kisorsolták az előfutamok sorrendjét

Kisorsolták a 17. Nemzeti Vágta előfutamainak sorrendjét a Nemzeti Lovardában. Az október 4. és 6. között tartandó eseményen 15 előfutamban 60 magyarországi és külhoni település felnőtt lovasa versenyezhet a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban a leggyorsabbnak járó elismerésért.

MW

Székely Tibor, a Nemzeti Vágta főkapitánya, valamint Barta László, Dér Levente és Ézsaiás Levente hagyományőrző huszárok a 17. Nemzeti Vágta előfutamai sorrendjének sorsolásán a Nemzeti Lovardában 2024. szeptember 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta és a Magyar Lovassport Szövetség elnöke a keddi budapesti sorsolás alkalmából kiemelte, hogy a Nemzeti Vágta sikerrel teljesítette a másfél évtizede kitűzött célt, hogy a rendezvény az értékmentés, az értékmegőrzés és az értékteremtés időszakát indítsa meg a hazai lovassportban.

Közép-Kelet-Európa legnagyobb amatőr lovas versenye a hagyományra épül és erős alapokon nyugszik: értékrendjét állandóság jellemzi, ugyanakkor a megmérettetés folyamatosan meg tud újulni

 - fogalmazott Lázár Vilmos, aki szerint a legnagyobb érdeklődés a Kishuszár Vágtát övezi.

Szotyori Nagy Kristóf, a Nemzeti Vágta versenyigazgatója az idei év legnagyobb újdonságának nevezte, hogy ezúttal nem két, hanem háromnapos lesz a sportesemény. A Nemzeti Vágta nulladik napján, pénteken a Nemzetközi Rendőr Lovasverseny részeként 9 ország (Csehország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Nagy-Britannia, Szerbia, Szlovákia, Törökország és Magyarország) lovas rendőrei mérik össze tudásukat - tette hozzá.

A nemzetközi futam versenyzői szilvásváradi lipicai lovakon fognak lovagolni - emelte ki Szotyori Nagy Kristóf.

A versenyigazgató elmondta, hogy a 18 év alatti fiatalok idén már két korosztályban indulhatnak: a 10 és 13 év közöttiek a Huszárgyerek Vágtán, a 14-17 évesek pedig a Kishuszár Vágtán mérhetik össze tudásukat. Idén először nyílik lehetőségük a 17 éveseknek is indulni a versenyen - tette hozzá.

A sportesemény mellett számtalan program is várható Szilvásváradon: lesznek egyebek mellett hagyományőrző bemutatók, fogatvágta vagy például kocsitolóverseny. A programokat a szilvásváradi ménes lipicai lovas bemutatója zárja - sorolta a programokat Szotyori Nagy Kristóf.

A Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont stadionjában 4 lovas fog egyszerre a starthoz állni, így az elődöntőkbe jutó 60 felnőtt lovas 15 előfutamban indul - emelte ki a versenyigazgató, aki elmondta azt is, hogy a Huszárgyerek Vágtán induló 16 és a Kishuszár Vágtán induló 24 fiatal lovas előfutam sorrendjét Szilvásváradon sorsolják ki.

Május és augusztus között összesen 13 elővágtát tartottak Magyarországon és határon túli helyszíneken: a Muravidéken, Vajdaságban, Erdélyben és Felvidéken - jegyezte meg a Szotyori Nagy Kristóf.

A keddi eseményen Kedves Gyula, a Magyar Huszár és Lovas Hagyományőrző Társaság alelnöke kiemelte: a Nemzeti Vágta idén a 13 aradi vértanú emlékének állít emléket, aminek különös jelentőségét ad az, hogy a verseny zárónapja október 6-ra, az aradi vértanúk emléknapjára, a nemzeti gyásznapra esik.

A 17. Nemzeti Vágta Szilvásváradon tartott döntőjét vasárnap a Duna tévécsatorna élőben közvetíti, a korábbi napok sportösszefoglalóit pedig az M4 sportcsatornán és a közmédia MédiaKlikk felületén követhetik nyomon az érdeklődők.

Bővebb információk a sporteseményről a www.vagta.hu weboldalon 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában