Alapanyagok ingyen

3 órája

Száz helyen aSzakkör Békésben, hímzéstől a vesszőfonásig

Csaknem 100 közösség csatlakozott Békésben az aSzakkör programhoz, mely a Covid idején jött létre, de annak elmúlásával kiszélesedett, és személyes jelenlét alapján működik. Az elmúlt évek tapasztalatai és sikerei alapján idén még nagyobb érdeklődés övezi a Nemzeti Művelődési Intézet aSzakkör – Tudásunkkal kézen fogva című projektet. Kedden Békéscsabán, a Tégla Alkotóházban az aSzakkörök vezetői, képviselői átvették az alapanyagokat, eszközöket is tevékenységükhöz.

Nyemcsok László

Az aSzakkör évadnyitóját Csibor Márton, a Nemzeti Művelődési Intézet Békés vármegyei igazgatója nyitotta meg, ezt követően Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke beszélt az aSzakkörök szerepéről a helyi társadalomban. A program megvalósításban az egyesület az országos és vármegyei mentorálás megszervezésével jelentős részt vállal.  

aSzakkör, előadások, közösség
Az előadások után átadták az aSzakkörök képviselőinek az alapanyagokat és eszközöket Fotó: Nemzeti Művelődési Intézet

– Még a Covid időszakában – amikor kényszerűségből mindenki otthon maradt – született meg az elhatározás a Nemzeti Művelődési Intézet részéről, hogy létrehoz olyan ismerethordozókat, melyek segítenek abban, hogy otthon is elfoglalja magát az ember valami hasznossal – hangsúlyozta Pál Miklósné. – Egyesületünk partner volt ebben, és jó pár film született, került fel az internetre egy-egy kézműves mesterség alapjairól, folyamatairól.

Pál Miklósné az aSzakkör szerepéről beszélt a helyi társadalombanFotó: Nemzeti Művelődési Intézet

Az aSzakkör számos településen megalakult Békésben is

Ennek olyan sikere volt, hogy a koronavírus-járvány lecsengése után találkozhattak az emberek, és az aSzakkör megalakult számos településen Békésben is. Leforgattak még legalább 90 filmet népi kézműves és egyéb kézműves mesterségekről, tárgykészítésről segítségként, kiképeztek vezetőket, és beágyazódott a helyi társadalomba az aSzakkör.

És hogy mely mesterségek iránt a legnagyobb az érdeklődés Békésben? Pál Miklósné hangsúlyozta, nagyjából arányosan oszlik meg számos kézműves tárgykészítés, foglalatosság. Van ebben hímzés, tojásfestés, mézeskalács-készítés és -díszítés, bútorfestés, fazekasság, szövés, gyertyaöntés, fafaragás, vesszőfonás, népi ételek készítése. A nem népi kézműves tárgyak készítésénél említhetjük példaként a makramét, a zsinór- és papírfonást.

Saját kezükkel alkotnak szép, hasznos dolgokat

– Ezek a tevékenységek összehozzák az embereket a kistelepüléseken is Békésben, ahol nincs rendszeres találkozási lehetősége azonos érdeklődésű vagy hasonló életkorú embereknek – emelte ki Pál Miklósné. – Kimozdulnak otthonról, saját kezükkel alkotnak szép, hasznos dolgokat, közben közösséggé kovácsolódnak, mintát adnak másoknak. Egyre több helyen ki is állítják az alkotásaikat Kötegyántól és Nagybánhegyestől Dombegyházig, és ott van a megnyitón a település apraja-nagyja. Közben megtanulják az emberek a tárgyi anyanyelvünket a magyar hímzéstől a magyar fazekasságig.

Az aSzakkörök vezetői, képviselői átvették az alapanyagokat

Az aSzakkör vezetésének módszertanáról Kölcseyné Balázs Mária, a szakmai mentorálásról Garay Éva beszélt az egyesület részéről a megjelenteknek. Mit, mikor, hogyan, honnan, hova? – Az aSzakkör felületeinek kezelése és dokumentálása címmel Varga Ágnes, a Nemzeti Művelődési Intézet igazgatóhelyettese tartott előadást.

Ezután az aSzakkörök vezetői, képviselői átvették az alapanyagokat, eszközöket, amik kellenek a tevékenységükhöz. Mindezt a Nemzeti Művelődési Intézet ingyenesen biztosította számukra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában