Kevesebb már a malmi gabona

2024.07.01. 19:48

Aratás: az eső rontott a búza minőségén Békésben

Az őszi árpát teljes egészében betakarították a gazdák Békésben, az átlaghozam 6,1 tonna/hektár. Az aratás a búzánál is a vége felé közelít, 65–80 százalék között alakul. Többek között ez is elhangzott hétfőn a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés Vármegyei Aratási Koordinációs Bizottságának ülésén Békéscsabán.

Nyemcsok László

Bozó József, a betakarítási bizottság elnöke kiemelte, az aratás vegyes képet mutat a búzánál, Dél-Békés és Orosháza környéke majdnem teljesen kész, Szeghalom és Sarkad környéke 50 százalékon áll, a vármegyei betakarítottság 80 százalékos a falugazdászok adatai szerint. Az átlaghozam 6 t/ha. A búza minősége a csapadék előtt jobb volt, utána nagyjából fele-fele a malmi és takarmányminőség.

aratás, őszi búza, árpa, gazdák
Az aratás a búzánál is a vége felé közelít, 65–80 százalék között alakul.  Illusztráció: MW-archív

Aratás: a repce betakarítása 80 százalék körül alakul

Az őszi káposztarepce betakarítása 80 százalék körül alakul, a hozam 2 t/ha, vagyis kevesebb, mint amiről múlt hétfőn beszámoltak. A magborsónál 95 százalékon áll a betakarítás, a Békés vármegyei termésátlag 2,1 t/ha. A szalmabetakarítás elkezdődött, 30 százalékos, sok helyen szecskázzák, és ott hagyják a területen. A tarlóhántást néhány helyen már megkezdték.

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára tájékoztatta a jelenlévőket a szövetkezetek vezetői által megadott adatokról. Az őszi árpánál megegyeznek adataik a fentiekkel, a búzánál az aratás 65-75 százalék között mozoghat. A térségenként eltérő csapadékmennyiség is befolyásolják a betakarítottság mértékét. A terméseredménnyel egyetértett. Miként azzal is, hogy a búzák az eső előtt jobb minőségek voltak. Az őszi káposztarepcénél Barabás Béla is megemlítette, hogy a termésátlag megy lefelé az előző héthez képest.

A felvásárlási árakról elmondta, az őszi árpánál 50–52 ezer, a takarmánybúzánál 62–64 ezer, a malmi minőségnél 66–68 ezer forintot adnak tonnánként. A repce átvételi ára 170–180 ezer forint tonnánként.

Lényeges a világító- és jelzőberendezések állapotának ellenőrzése

Pelleg József alezredes a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság részéről kiemelte, múlt csütörtökön Szarvason könnyebb sérüléssel járó közúti baleset történt pótkocsis mezőgazdasági szerelvény kanyarodása közben. A tavalyi évben nem fordult elő ilyen jellegű baleset, remélhetőleg az idei évben nem lesz több. Továbbra is lényeges a világító- és jelzőberendezések állapotának ellenőrzése. Felhívta a figyelmet a lassabb mezőgazdasági munkagépek közúton történő előzésére.

Dr. Csikós Sándor, a Békés Vármegyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályának jogásza hangsúlyozta, az AÖP-támogatások esetében a vármegyében 809-et utasítottak el, ebből már 759-et kiküldtek. Hozzátette, sajnos, nagyon magas az elutasítások aránya az 1575 AÖP-igényléshez képest. Az elutasítások zöme helyszíni ellenőrzéssel érintett elutasítás, de van közte adminisztratív probléma miatti is. Javasolta a fellebbezés benyújtását.

Eddig 184 mezőgazdasági termelő jelzett káreseményt Békésben

Az ülésen elhangzott, az eddigi évek során a kárbejelentéseket tekintve az idei év a legkedvezőbb, eddig 184 mezőgazdasági termelő jelzett káreseményt, mely 750 parcellát és 6500 hektárt érintett. Az eddigi kárbejelentések három egyenlő részre oszthatók: téli, tavaszi fagykár, nyári aszálykár, nyár zivatarok, viharok okozta káresemények.

Burda Béla, a kormányhivatal Földhivatali Főosztályának földügyi szakügyintézője kiemelte, az ellenőrzések folyamatosan zajlanak, mind a határszemlénél, mind a parlagfűnél. Az idei évben is vannak hasznosítatlan területek és parlagfű-fertőzöttség is előfordul.

Kiss Pál a Magyar Közút részéről elmondta, eddig hozzájuk nem érkezett bejelentés magszóródással, illetve sárfelhordással kapcsolatban. A vármegyében két helyen zajlanak útépítési munkálatok, mégpedig Dobozon, illetve a Kaszaper-Csanádapáca útvonalon, Kaszaper előtt.

Brlázs Róbert a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat részéről felhívta a figyelmet arra,, hogy folyamatosan jönnek ki a pályázatok, melyeket érdemes figyelemmel követni.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!