Nőtt a számuk Békésben

2024.08.20. 18:12

Harminc éve dolgoznak a gazdákért a falugazdászok

Harminc éve segítik a gazdálkodókat Békésben is a falugazdászok. A bővítéssel nemrégiben 37-ről 50-re nőtt a számuk a vármegyében.

Nyemcsok László

– Ügyfélszolgálati pontjainkon a vármegye minden pontjáról elérhetők a falugazdászok – hangsúlyozta Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés vármegyei elnöke. Legfontosabb feladatuk a gazdálkodók támogatáshoz jutásának segítége. Ennek eredményességét bizonyítja, hogy Békésben idén az egységes kérelmek kétharmadát a falugazdászok segítségével adták be a gazdálkodók, több mint 150 ezer hektárra. Ezen felül számtalan más adminisztrációs feladatban segítik a gazdálkodókat.

falugazdász, farm, gazda, gazdálkodó
Komoly segítséget jelentenek a gazdák számára a falugazdászok Fotó: Illusztráció: Shutterstock

– A szakemberek ellátják a NAK hatósági feladataival, az agrár- és vidékfejlesztési támogatások igénybevételével összefüggő ügyintézéssel, az agrárkár-enyhítési támogatásokhoz kapcsolódó, mezőgazdasági káreseményekkel kapcsolatos feladatokat – emelte ki Kozsuch Kornél. – Tavaly országosan 55 058 őstermelő, 9704 őstermelő családi gazdaság és 63 családi mezőgazdasági társaság hatósági ügyintézésében segítettek. Emellett 1541 mezei őrszolgálattal és 7000 okmányhitelesítéssel kapcsolatos hatósági ügyintézésben vettek részt. Ezen kívül gyűjtik a termésbecsléshez, állapotminősítéshez szükséges adatokat, segítenek az időjárási káresemények felmérésében.

Az idei évtől a falugazdászok segítik a gazdálkodási napló vezetését, valamint az állat- és területalapú támogatásokhoz, pályázatokhoz (agrár-környezetgazdálkodás, ökológiai gazdálkodás, Natura 2000 gyep és erdő) kapcsolódó adminisztrációt is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!