Fűtés

2 órája

Egyre többen választják fűtésre a klímákat Békésben is

A klímahasználat a hidegebb időkben egyre elterjedtebb alternatívája a hagyományos fűtési módszereknek, különösen az átmeneti időszakokban, amikor az időjárás hirtelen változik, egyik napról a másikra. A klímával való fűtéssel sokat spórolhatunk, érdemes lehet megigényelni ehhez az úgynevezett H tarifát is.

Dinya Magdolna

A fűtésre is alkalmas légkondik gyorsan felmelegítik a levegőt, így nem szükséges órákig várni, amíg a helyiség eléri a kívánt hőmérsékletet. A klímaberendezés télen fűt, nyáron pedig hűt. Egy modern eszköz jól szabályozhatja a beállított hőfokot, és még akár távolról, mobiltelefonról is vezérelhető és programozható. Beállíthatjuk, hogy estére mire hazaérünk melegebb legyen, és kikapcsolhatjuk, ha elfelejtettük, hogy munkaidő alatt ne működjön feleslegesen. Ezenkívül nem szabad elfelejteni, hogy a hagyományos fűtési eszközökkel ellentétben a gázszivárgás és a szén-monoxid veszélyei sem fenyegetnek a használatuk közben. 

klíma, fűtés, h tarifa
Egyre többen választják fűtéshez is a klímát. Illusztráció: Shutterstock

Rendszeresen karban kell tartani az eszközöket

Fontos kiemelni, hogy a klímákat ugyanúgy rendszeresen karban kell tartani, mint minden fűtésre alkalmas eszközt. Míg a hagyományos klímákat évente egyszer kell ellenőriztetni, a fűtésre is használt berendezéseket mind a hűtési, mind a fűtési szezon előtt érdemes egyszer szakemberrel átnézetni. Viszont ezeknek a készülékeknek a meghibásodási esélye is jóval alacsonyabbak, mint a hagyományos fűtési rendszereké.

Megfelelő berendezéssel jelentős megtakarítást lehet elérni

Sokan még mindig kételkednek a klímás fűtés anyagi előnyeit illetően. Vannak, akik attól tartanak, hogy ez a rendszer túlzott áramszükséglettel jár, és úgy gondolják a már meglévő gázfűtésük bevált módszer, így nem érdemes váltaniuk. Azonban a megfelelő készülék használatával jelentős megtakarítást érhetünk el, és már az átmeneti időszakokban is látványos eredmények mutatkozhatnak meg a hagyományos gázfűtéssel szemben. 

Sokat lehet spórolni a H tarifával a fűtési szezonban is

A klímatulajdonosok az áramszolgáltatójukkal leszerződhetnek a H tarifa használatára, ehhez azonban külön árammérőt is be kell szerezniük – hívta fel a figyelmet cikkében a Világgazdaság. A H árszabás, vagyis a H tarifa lényege a környezetkímélő, megújuló energiaforrást használó fűtési technológia támogatása.   

A H tarifával a fűtési idényben (október 15. és április 15. között) olcsóbban vásárolhatnak villamos energiát.

A H tarifát a lakossági felhasználók hőszivattyús technológiát alkalmazó és megújuló energiaforrást használó fűtési rendszerek esetén vehetik igénybe. Idetartoznak egyes split klímák is, amelyek fűteni és hűteni egyaránt képesek, illetve legalább 3,4 SCOP-értékkel működnek. Az igénylés első lépése a lakóhelyünk szerinti áramszolgáltatóval való kapcsolatfelvétel, ők tudnak pontos tájékoztatást adni, hogy milyen dokumentumokat szükséges kitölteni és benyújtani, mert ezek szolgáltatónként eltérőek lehetnek. Általánosságban elmondható, hogy szükség van egy kitöltött igénybejelentőre, illetve a csatlakoztatni kívánt készülékek adatlapjára. Második lépés, hogy villanyszerelő szakembert keresünk, aki felülvizsgálja a mérőóra helyét és elvégzi a szükséges munkálatokat.

Mire figyeljünk klímavásárláskor?

  • Legyen a terméknek jó magyarországi szervizháttere.
  • Legyen a terméknek garanciája.
  • Szakképzett, F-gáz-vizsgával rendelkező szakember telepítse.
  • Előnyös, ha a berendezés úgynevezett huzatmentes megoldással működik.
  • Előnyös, ha van utószárító funkciója.
  • Rendszeresen kell tisztíttatni.
  • Előnyös, ha jó minőségű (réz) csövekkel szerelik.
  • Előnyös, ha van hozzá letölthető applikáció.
  • Időben érdemes megrendelni a telepítést.
  • Kényelmes, ha az eszköz programozható is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!