Iparkamara

2 órája

EPR a gyakorlatban: szinte minden vállalkozást érint

A tavaly júniusban életbe lépett kiterjesztetett gyártói felelősségről és az azzal összefüggésben lévő további szakterületekről, mint az EPR, termékdíj, hulladékmegsemmisítési eljárás témájáról beszélt Csermely Ildikó környezetvédelmi szakértő. A workshopot a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezte a vállalkozások részére a minap Szarvason. A napokban Orosházán és Szeghalmon is tartanak térítésmentes előadást ebben a témában.

Licska Balázs

Az esemény célja az volt, hogy az érintett kis- és középvállalkozások segítséget kapjanak az aktuális EPR adatszolgáltatási, nyilvántartási és díjfizetési kötelezettségek hatékony teljesítéséhez. A rendelet új adminisztratív és pénzügyi kötelezettségeket rótt a vállalatokra, amelyeknek mostantól részletesen nyomon kell követniük a beszerzett termékeket, valamint azok csomagolását és szállítását. A workshop során a résztvevők betekintést nyerhettek az EPR követelményekbe, és konkrét gyakorlati megoldásokat kaphattak – ismertették a kamaránál.

előadás, EPR, iparkamara, vállalkozások
Csermely Ildikó tartott előadást az EPR kapcsán a vállalkozások számára. Fotó: Pintér Vince/BVKIK

Az eseményt Csermely Ildikó, az EU-PRO EHS Consulting Kft. alapító tanácsadója vezette. Csermely Ildikó több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a környezetgazdálkodás és hulladékgazdálkodás területén, és az EPR rendszer bevezetésével összefüggésben számos vállalkozást segített az új előírásoknak való megfelelésben.

Az EPR-díjat utólag is be lehet szedni

Elmondta, bár a legtöbb cég azt hiszi, hogy ő nem érintett, majdnem mindenki az. A büntetés pedig magas: az EPR-díj utólag is beszedhető, Csermely Ildikó szakmai pályafutása során volt, hogy 1 milliárd forintos EPR-díjat szedtek be utólag. Kiemelte: a hatósági felszólítások elindultak, a rendszer él és működik, nem törlik el.

Csermely Ildikó előadásában részletesen kitért az EPR rendszerben érintett nyilvántartások és termékdíjak kezelésére, a vállalatok számára nyújtott gyakorlati tanácsokra és jogkövető megoldásokra, továbbá a MOHU ellenőrzési gyakorlataira. Az előadás után a résztvevők feltehették kérdéseiket, amelyeket a szakértő konzultáció keretében meg is válaszolt.

Orosházán is lesz előadás

Csütörtökön Orosházán is tartanak egy előadást témában, a részvételhez előzetesen regisztrálni kell.

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!