Csak Pest felé

10 órája

Átépítik a csomópontot M5-ös és az M44-es találkozásánál, Kecskeméten

Teljesen átépül az M5 autópálya jelenlegi 74. számú Kecskemét-Észak forgalmi csomópontja.Az M44-es és az 5-ös számú főút csomópontjában és az M44-M5-ös csomópontjában külön szintű forgalmi csomópontok valósulnak meg. Az M44 gyorsforgalmi út fejlesztését 2016-ban kezdték, már csak egy szakasz hiányzik ahhoz, hogy négysávos összeköttetés jöjjön létre az M5 autópálya és Békéscsaba között.

Beol.hu

A Baon.hu tudósítása szerint ha Kecskemétről a fővárosba szeretne valaki eljutni, az egyik legkézenfekvőbb útvonalnak az számít, ha a „nagy” Tescónál elhagyja a várost az 5 számú főúton és a Kecskemét-Észak csomópontban felhajt az M5-ös autópályára. A lehetőség a jövőben is fennáll, de az M5-ös csomópont teljesen átépül, és az M0 körgyűrű után az ország második legjelentősebb, a vidéki Magyarországot tekintve a legnagyobb forgalmi csomópontjává alakul át. Ennek kapcsán kitértek arra, már csak egy szakasz hiányzik ahhoz, hogy négysávos összeköttetés jöjjön létre az M5 autópálya és Békéscsaba között. Az M44 gyorsforgalmi út jelenleg kivitelezés alatt álló, 33,6 kilométer hosszú, Kecskemét–Szentkirály közötti rész megvalósítása ütemezetten történik.

M5-ös csomópont, M44, gyorsforgalmi
Az M5-ös csomópontot az M44-es gyorsforgalmi út építése miatt október 15-től lezárják, és csak a Kecskemétről Budapest irányba utazók hajthatnak fel az M5-ös autópályára. Fotó: Bús Csaba/MTI

A Baon.hu kiemelte, a beruházás első ütemét tervezetten 2025 első felében adják át a közlekedőknek. Jövőre elkészül az M44-es gyorsforgalmi út 5-ös számú főút, Kecskemét és Szentkirály közötti 32,2 kilométeres szakasza, amit bekötnek az 5 számú főútba és Békéscsaba irányából az M5-ös autópályába is.

Az M5-ös csomópontba fut majd bele az M44

– Az M44 gyorsforgalmi út fejlesztését 2016-ban kezdtük, és Békéscsabától Szentkirályig már 93 kilométer hosszú útszakaszt adtunk át a forgalomnak – mondta Pántya József, az Építési és Közlekedési Minisztérium út- és vasútépítésért felelős helyettes államtitkára.  

Szentkirálytól Kecskemétig az új útszakasz leköveti majd az eddigi beruházást, ugyanúgy 2x2 sávos út fog készülni. A teljes kivitelezés készültségi foka már 80 százalék fölött jár. A kivitelező a napokban megkezdi az M5-ös autópálya 74. számú Kecskemét-Észak forgalmi csomópont átépítését, itt fog találkozni az M5-ös autópálya az M44-es gyorsforgalmi úttal és M8-ként folytatódik tovább.

2026-ig csak Budapest felé lehet felhajtani az M5-ösre 

2026-ig csak Budapest irányába lehet felhajtani az M5-ös autópályára a 74. számú csomópontban. A fejlesztés most induló második ütemében az M44 gyorsforgalmi út M5 autópályával alkotott csomópontjának teljes átépítése történik, aminek a várható befejezése 2027-re tehető. Az autópálya közelében végzett munkafolyamatok és a közlekedők biztonsága érdekében korlátozni kell a forgalmat az M5 autópálya és az 5. számú főút találkozásában, valamint le kell zárni a 74 számú csomópont le-és felhajtó ágait.

Fontos változások a közlekedésben

Október 10-től, vagyis mától nem lehet lehajtani az M5 autópályán Röszke felől a 74. sz. csomópontban. Aki tehát Szeged felől érkezik Kecskemétre, annak korábbi kihajtót kell választania. Október 14-től sem fel-, sem lehajtani nem lehet az M5 autópálya jobb oldalán Budapest irányából a 74. sz. csomópontban. Így a Budapest felől közlekedők Kecskemétre a 81. sz. (Kecskemét Északi elkerülő) csomópontban, a Lajosmizsére utazók pedig a 67. sz. csomópontban tudnak lehajtani.

Az 5. sz. főút Lajosmizse-Kecskemét irány és az 5.sz. főút Kecskemét – M5 autópálya Budapest irány továbbra is folyamatosan használható lesz, ideiglenes forgalomkorlátozásokkal. Október 15-től az M5 autópálya 74. sz. csomópontjában a fenti lezárások után csak a Kecskemétről Budapest irányába lesz lehetséges a felhajtás, a többi irányt előreláthatólag 2026. év őszéig lezárják.

Elindult az M44 keleti szakaszának tervezése is

Pántya József az MTI tudósítása szerint elmondta, az M44 további, 42 kilométeres szakaszának a tervezési folyamatai is elindultak, ami a magyar-román határ és Békéscsaba irányt foglalja magába. Ezzel válik teljessé az M44-es gyorsforgalmi út egészen az M5-ös autópályáig.
 

 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!