Milliárdok nyomában

5 órája

Bűnszervezet bukott le a Dél-Alföldön, letartóztatták a csalókat - videóval

Számlázási láncokat működtető bűnszervezet tevékenységét szakította meg a napokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága. A nyomozók vagyonbiztosítási intézkedései eredményeként a bűnszervezet által a költségvetésnek okozott közel két és fél milliárd forintos vagyoni hátrány teljes egészében megtérült.

Nyemcsok László

A bűnszervezet irányítói több, összehangoltan működő számlázási láncot hoztak létre, amelybe még rokonaikat is bevonták. A felszámolt céghálózat a haszonhúzókat anyagi ellenszolgáltatásért cserébe valótlan tartalmú költségszámlákkal látta el, hogy a fiktív számlákkal jogosulatlanul csökkenthessék adófizetési kötelezettségüket.

bűnszervezet, számlázási lánc, NAV
A kutatások során több mint 80 millió forint készpénz is előkerült
Forrás: NAV/Facebook

A bűnszervezet tagjai megosztották egymás között a feladatokat

A bűnözői csoport tagjai megosztották egymás között a feladatokat, közölték a NAV-nál. Egyesek a – jellemzően ukrán származású – stróman ügyvezetők beszervezésében vettek részt, mások fiktív számlákat állítottak ki, de volt, aki a banki tranzakciókat hajtotta végre, a „visszajáró” pénzösszegeket osztotta ki, vagy egyéb – a cégek működtetésével kapcsolatos – adminisztrációs tevékenységet látott el. A bűncselekmény elkövetésében két könyvelő és egy okiratszerkesztő ügyvéd is közreműködött.

Hárommilliárd forintot meghaladóan zároltak bankszámlákat

A bűnügyi terület munkatársai a bizonyítékok beszerzése mellett hárommilliárd forintot meghaladóan zároltak bankszámlákat, gépjárműveket, mezőgazdasági gépeket és ingatlanokat, köztük egy 600 millió forintra becsült luxusvillát is. A kutatások során több mint 80 millió forint értékű készpénz is előkerült, amit a nyomozók lefoglaltak.

A bíróság letartóztatásokat rendelt el

A dél-alföldi pénzügyi nyomozók 24 embert hallgattak ki gyanúsítottként, 8 főt – köztük két könyvelőt is – őrizetbe vettek, a bíróság pedig kivétel nélkül elrendelte letartóztatásukat. A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt folyik. Az ügyben további gyanúsítások várhatók.

bűnszervezet, számlázási lánc, NAV
A bűnszervezet működésével kapcsolatban bizonyítékokat szereztek be
Forrás: NAV/Facebook

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában