Csabai kolbász

2018.03.26. 11:47

Minden békéscsabai gyermek gyúrhat, tölthet saját kolbászt

Folytatódik a Minden csabai gyermeknek legyen saját csabai kolbásza! program idén is a Csabai Kolbászklubnál. A nyitórendezvényt a minap a Lencsési Általános iskola 5. a osztályával kezdték. Az idén húszéves klub tagjai büszkék arra is, hogy március 15-e alkalmából szervezetük érdemelte ki a Békéscsabáért díjat.

Nyemcsok László

Tizenhárom+­ egyes totószelvényt több ötödikes, lencsésis diák is kitöltött a minap a Csabai Kolbászklub Uhrin Zoltán Klubházában. Vagyis, ismerik a disznótor menetét, a csabai kolbász összetevőit és a klub történetéből is felkészültek.

– Miként eddig, most is örömmel fogadtuk klubtársaimmal, Sztanek Ilonával, Varga­ ­Jánossal és Mazán ­Árpáddal a gyermekeket, akik nagy elánnal vetették bele magukat a munkába – hangsúlyozta Gaál ­Jánosné. A tanulók előadást hallgathattak meg Varga Jánostól a disznótorok, a kolbászkészítés hagyományairól, majd elkezdték a munkát. Ami kolbászt gyúrtak, töltöttek, azt megsütöttük számukra, így a terített asztalnál elemezhették egymás között, hogy milyen ízesítésű terméket készítettek.

Az idén 20 éves kolbászklub életében mérföldkövet, a tagok szívében-lelkében pedig fantasztikus érzést jelentett, amikor Hégely Sándor elnök március 15-én átvette a Békéscsabáért kitüntetést Szarvas Péter polgármestertől.

– Számomra is megható pillanat volt ez, és átfutott bennem, hogy mennyi mindent köszönhetek én és a klub tagsága is elődeimnek, Uhrin Zoltánnak és dr. Ambrus Zoltánnak – hangsúlyozta Hégely Sándor. – A díj megtisztelő a klub részére, egyben ösztönöz is bennünket, hogy tovább dolgozzunk a városért, a csabai kolbászért. Ennek egyik eleme a Minden csabai gyermeknek legyen saját csabai kolbásza! programunk, amit idén is folytatunk, a következő diákcsoport március 28-án érkezik a klubházunkba. A mostani, rangos díjjal járó pénzdíjjal is ezt a programot támogatjuk.

A Csabai Kolbászklub az 1998-as indulása óta nagyon sokat tett azért, hogy a város hagyományában mélyen ­gyökerező kolbászkultúrát hazánkban és a környező országok – elsősorban magyarok lakta területein – megismerjék.

– Megalakulásunk óta szinte­ minden jelentős turisztikai és gazdasági fórumon megjelenünk, hogy bemutassuk Békéscsaba kolbászkészítési hagyományait – ecsetelte a klubtagok közül Uhrin Sándor, Lugosi­ Gyula és Kovács István. – Ma már a városban sok kistermelő­ – köztük több klubtag – állít elő házi minőségű kolbászt és egyéb disznótoros termékeket.

A klub nemzetközi kapcsolatai olyan széleskörűek és eredményesek, hogy szervezőmunkájuk eredményeként összekötik az erdélyi, felvidéki, délvidéki, kárpátaljai magyar gasztrokulturális fesztiválokat a horvát, román, szlovén, cseh, lengyel és osztrák hasonló rendezvényekkel. A Csabai Kolbászfesztivál kezdete óta a klubtagok mutatják be az igazi csabai disznóvágást a bel- és külföldi vendégeknek. A klubtagok közül többen nyerték el a szárazkolbászverseny megtisztelő díjait.

Céljaik és feladataik között szerepel a csabai kolbász népszerűsítése, a kulturális örökség megóvása, ezen belül a hagyományok őrzése, a szlovák nemzetiségi-kisebbségi gasztronómia ápolása. Részt vesznek a disznótorok turisztikai látványossággá fejlesztésében és a kisvállalkozások megalakításának támogatásában. Fő céljuk a közösségteremtés, csütörtökönként klubnapokat tartanak, ahol megbeszélik a különböző fesztiválokon való részvételüket is.

Jóérzésű emberek gyülekezete húsz éve a Csabai Kolbászklub

Hégely Sándor, Lugosi Gyula és Gaál Jánosné elmondta, hogy a Csabai Kolbászklub 20 éve és továbbra is jóérzésű emberek gyülekezete, akik a kolbászon kívül egymást is szeretik és becsülik. Ezt egy fontos értéknek tartják a mai, rohanó világunkban. Ahogy fogalmaztak, szeretettel várják tagjaik közé a hasonló érzésű, a csabai kolbászért tenni akaró embereket. Az se nagy baj, ha nem készítik, csak szeretik a csabai kolbászt.

A program idei nyitányán a Lencsési Általános Iskola diákjai gyúrtak, töltöttek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában