betörés

2018.06.28. 11:15

Amíg mi valahol pihenünk, kipakolhatják a házunkat

Hasznos tanácsokkal segíti­ a rendőrség a nyaralni készülőket. Ezekben a hetekben sokan hagyják őrizetlenül otthonaikat szabadságuk idejére, s ezzel szabad utat engednek értékeikhez a betörőknek.

Vásári Erzsébet

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya hírlevelekben hívja fel a lakosság figyelmét a vagyonvédelemmel kapcsolatos tudnivalókra. Ez a nyári időszakban különös figyelmet kíván, hiszen a tolvajok nem mennek szabadságra. E javaslatok bárki számára elérhetőek a rendőrség weboldalán, a Police.hu-n, de mi is kigyűjtöttük a legfontosabbakat.

Fontos, hogy ha üdülni megy a család, akkor kérjük meg egy rokonunkat vagy megbízható szomszédunkat arra, hogy postaládánkat rendszeresen ürítse ki. A teli levélszekrény ugyanis árulkodó jel lehet a tolvajok számára. Továbbá megkérhetjük bizalmasunkat arra is, hogy az utcai függönyöket alkalmanként húzza el, vagy időnként házunk előtt parkoljon, ezekkel azt a látszatot keltve, hogy nem őrizetlen a lakás.

Ne csak magunkra, hanem az otthon hagyott értékeinkre is figyeljünk! Illusztráció: Shutterstock

A látható elemeken kívül a hallhatóakra is figyelnünk kell. Például a csengőt érdemes kikapcsolnunk, és ügyelni arra, hogy üzenetrögzítőnkre ne mondjuk rá, hogy nyaralni mentünk. Ingatlanunkat érdemes ellátni jelző-riasztó berendezéssel, amelyek már a betörés pillanatában jelzést adnak a tulajdonosnak, ­illetve a távfelügyeletnek.

Indulás előtt a rendőrség mindenkinek tanácsolja, hogy ellenőrizze, bezárta-e a nyílászáróit. Emellett felhívják a figyelmet arra, hogy soha ne hagyjunk kulcsot elérhető helyen, például villanyóraszekrényben, virágcserép vagy lábtörlő alatt; a betörők ugyanis ismerik ezeket a rejtekhelyeket.

Az autónkkal kapcsolatban is szolgálnak néhány hasznos tanáccsal. Hosszabb út előtt mindenképpen javasolják a bűnmegelőzési osztály munkatársai, hogy a gépkocsiba szereltessünk be – amennyiben még nem rendelkezik vele­ – elektromos indításgátlót vagy riasztóberendezést. Ezek védelmének a hatásfokát mechanikus eszközökkel tudjuk növelni, ilyenek a kormány- és sebességváltózárak.

Fontos, hogy ha megállunk pihenni, akkor ne hagyjuk járművünket lezáratlanul, benne lévő értékeinket pedig olyan helyre tegyük, ami kívülről nem látható. Éjszakai pihenés esetén soha ne térjünk le az út szélére aludni. Erre minden esetben egy kivilágított parkolót vagy benzinkutat válasszunk.

 

Biztosításkötés

Óré Mihály biztosítási tanácsadó elmondta, egy jól összeállított lakásbiztosítás a vagyonvédelemre is kiterjed. Amennyiben zárva hagyjuk otthonunkat, és elutazunk, az ugyanúgy­ be van biztosítva, mintha ott tartózkodnánk. Ha önmagunkat szeretnénk oltalomban tudni a nyaraláson, tanácsos utasbiztosítást kötni. A tanácsadó hozzátette, kevesen tudnak arról, hogy számos biztosító vállalja ingóságaink kártérítését, azok értékének tíz százalékáig abban az esetben is, ha azokat egy utazás során tulajdonítják el tőlünk. Ilyenkor fontos a rendőrségi feljelentés­, mert kárigényünket a jegyzőkönyv bemutatásával nyújthatjuk be.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában