gyümölcs

2018.06.16. 06:45

Már a megyében is szedik a meggyet

Elkezdődött a meggyszezon országszerte, így a megye legnagyobb ültetvényén is. Hamarosan több száz idénymunkás csatlakozik a jelenlegi dolgozókhoz, hogy néhány hét alatt a közel 100 hektáros csorvási gyümölcsösről betakarítsák a termést.

Busi Ottó

Hazánk az Európai Unió egyik meghatározó meggytermelője, Lengyelország után a második helyen áll. A Magyarországon megtermelt meggy minősége nagyon jó, ezért keresett külpiaci termék. A hazai meggy jelentős része, körülbelül 80 százaléka exportra kerül: ebből 20-25 ezer tonna friss meggy, 38-45 ezer tonna meggybefőtt, 4-6 ezer tonna pedig ­fagyasztott. Legjelentősebb célpiacunk Németország. Az uniós meggybefőtt-kereskedelemben Magyarország vezető szerepet tölt be, az ellátás több mint 40 százalékát adva – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Fotó: Lehoczky Péter

Pusztai József, a megye legnagyobb ültetvényének képviselője is hasonló tapasztalatokról számolt be: a tőlük származó meggy is jellemzően külföldre kerül. A Csorvás határában lévő Hunapfel ültetvényein kicsit később, kedden kezdték meg a meggyszedést, mivel a cseresznyeszezon a vártnál tovább tartott. Jelenleg közel kétszázan szedik a gyümölcsöt, de hamarosan közel félezerre bővül a létszám. A szezon várhatóan 4-5 hétig tart, ez egyébként a hőmérséklettől is függ, nagy melegben rövidebb.

– A kertben jelenleg majd kétszázan dolgoznak, de hamarosan több száz diák csatlakozik a szedéshez, így nagyságrendileg ötszázan fogják szedni a meggyet. A dolgozók ládánként 360-500 forintot kapnak – árulta el Pusztai József.

A társaság ügyvezetője hozzátette, a termő és nem termő területeket is egybe véve várhatóan 1200 tonna meggy lesz az idén, ami 12 tonnás hektáronkénti átlaghozamot jelent. Az első táblán 20 tonnás hozamuk volt.

Fotó: Lehoczky Péter

A szakember a gyümölcs állagával kapcsolatban elmondta, az eső nem tesz jót a termésben lévő kultúrának, és bár az első szedésénél még találkoztak megrepedésekkel, de ez a későbbiekre már nem lesz jellemző, így összességében a szokásos minőségre számítanak idén is. Ahogy az ügyvezető fogalmazott, a gyümölcs jellemzően külföldre kerül, a gépi rázott meggy, amely az összes termés egyharmadát teszi ki, főként Németországba, a kézi szedésű pedig a Baltikum felé veszi az irányt. Ez a régió egyébként a csorvási meggy legnagyobb felvásárlója. Pusztai József az árakról úgy nyilatkozott, az első szállítmány rázott meggy kilónkénti ára 150 forint, de ez minden szállítmánynál megállapodás kérdése.

Az ügyvezető azt is megjegyezte, az ültetvény bővül: hamarosan cseresznyeválogatót építenek, és növelik a cseresznye termőterületét, többek közt a meggy rovására, csökkentve annak jelenlegi részarányát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában