Békéscsaba

2019.01.26. 15:18

Kutyafuttató miatt gyűjti az aláírásokat

Legyen Békéscsabán egy körbekerített, zárt park a kutyák számára, ahol az ebek szabadon, biztonságos körülmények között futkározhatnak, játszhatnak – ennek érdekében indított petíciót, gyűjt aláírásokat a világhálón a békéscsabai Krátky Éva.

Licska Balázs

– Kutyatulajdonosként azt gondolom, hogy a kutyatartás nem arról szól, hogy egész nap a négy fal között vagyok vele, majd leszaladunk egy 10–15 perces körre, hogy elvégezze a dolgát, aztán megyek is vissza a lakásba – mondta Krátky Éva, miközben az egy év körüli, menhelyről örökbefogadott kedvencét, Hayley-t sétáltatta. – Egy állatnak is vannak igényei, fontos, hogy fejben és testben egyaránt le legyen fárasztva.

Problémának véli, hogy egyes gazdák nem kötik pórázra a kutyáikat, úgy sétálnak velük. Ugyanis lehet, hogy valakik félnek az ebektől, és nem szeretik, ha az amúgy barátságos négylábúak odaszaladnak hozzájuk; és akkor még nem is ejtett szót az agresszívan viselkedő, ugatós kutyákról. Ezért szerinte indokolt sétáltatás közben a póráz használata, az viszont azért veszélyes, mert az egymással játszadozó kutyák pórázai összegabalyodhatnak.

Krátky Éva indította el a kezdeményezést /Fotó: Imre György/

– Jó lenne Csabán egy kutyafuttató, egy kerítéssel körbevett park, ahol póráz nélkül szaladgálhatnának, játszhatnának az ebek – összegezte Krátky Éva. Szerinte megfelelő helyszín lehetne a Lencsési-lakótelepnél, a kutyasulinál egy terület, esetleg a Széchenyi liget vagy a Belvárosi iskolánál, az Árpád fejedelem terénél egy rész, hiszen ezeken a területeken több kutyás is megfordul, nem egy esetben szabálytalanul, hiszen tiltó tábla van kihelyezve.

Az ügy érdekében a világhálón egy petíciót indított, támogatókat gyűjt – eddig hatvanan írták alá kezdeményezését, amit még kevésnek ítél –, illetve levelet is küldött a polgármesteri hivatalnak, felvetve egy kutyafuttató létrehozását.

– Nemcsak veszélyes, de nincs is igazán lehetőség a város külterületi részein elengedni a kutyákat – mondta Kovács Erika, a békéscsabai kutyasuli vezetője. Ezért szerinte is indokolt lehet egy zárt park, egy kutyafuttató kialakítása.

– Valamelyest csillapítható lenne a kutyások és nem kutyások közötti feszültség, és talán nem lenne annyi ürülék a járdákon sem – folytatta, bár szerinte aki nem szedi össze sétáltatás közben a kedvence piszkát, az egy zárt parkban sem tenné meg ezt. Szerinte e kutyafuttató több kérdést is felvet, illetve fontos lenne szabályok kialakítása, betartása és betartatása, hogy működőképes és minden kutya számára biztonságos legyen. A területre kizárólag kellően szocializált ebeket lehetne beengedni.

– Tisztázni kellene azt is, hogy mekkora területű legyen a zárt park – hiszen más igényei vannak egy nagy és egy kis testű ebnek –, az persze vitán felül áll, hogy minél nagyobb, annál jobb. A belvárosban, lakásokban élők miatt megfelelő helyszín lehetne a Széchenyi liget, persze nem biztos, hogy annak felújítása után ennek mindenki örülne – zárta Kovács Erika.

– Kutyatulajdonosként én is lényegesnek tekintem a kutyafuttató kérdését, ezért tervezzük, hogy a város területén létesítünk zárt kutyaparkot – mondta Szarvas Péter polgármester. Több lehetőséget is megvizsgáltak, és úgy döntöttek: a legmegfelelőbb megoldás az lenne, ha pályázati támogatásból biztosítanák a forrást. A Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. pályázatot nyújtott be kutyafuttató létesítésére. Annak pozitív elbírálása esetén kezdődhet meg a tervezés és a pontos hely kijelölése.

Városon belül kötelező a póráz

A békéscsabai polgármesteri hivatalban megosztották: városon belül közterületen – kivéve az ebek futtatására kijelölt területen – kutyát csak pórázon lehet vezetni. Aki ebet közterületen felügyelet nélkül, vagy kóborolni hagy, illetve élelmiszerboltba vagy játszótérre bevisz, szabálysértést követ el. Ugyancsak megszegi a regulákat az, aki nem szedi össze a kutyája piszkát, amivel beszennyezte a közterületet.

A szabálysértések miatt a rendőr a törvényi feltételek fennállása esetén minden esetben, a közterület-felügyelő viszont csak a szabálysértés észlelésekor, azaz tettenéréskor szabhat ki 5-től 50 ezer forintig terjedő bírságot – ismertette dr. Urbán-Zsilák Klára, a közigazgatási osztály vezetője. Ha például a kutya az ellenőrzéskor már nem kóborol, azaz nincs felügyelet nélkül a közterületen, akkor a bejelentőnek tanúskodnia kell.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában