Békéscsaba

2019.03.07. 06:55

Aláírásokat gyűjtenek a kutyafuttató ellen

Levelet írnak a városvezetőknek, aláírásokat gyűjtenek a Bartók Béla út és a Petőfi utca kereszteződésében lévő társasházak, ugyanis nem szeretnék, hogy a környékbeli füves területen a város kutyafuttatót alakítson ki. A létesítményre pályázatot beadó vagyonkezelő zrt.-nél azt mondták: ha a lakók nem szeretnék, nem lesz kutyafuttató.

Licska Balázs

Új kutyafuttató Kertvárosban az ANK északi oldalán a sportpályáknál

Forrás: MW illusztráció

A városi közgyűlés legutóbbi ülésén elhangzott: a vagyonkezelő zrt. beadott egy pályázatot, és ha az zöld utat kap, akkor egy háromszáz négyzetméteres, 30x10 méteres kutyafuttatót alakítanak ki a Bartók Béla út és a Petőfi utca sarkán lévő tömbházak környékén.

Fejes Mihály, a Petőfi utca 16–18. szám alatti négyemeletesek, valamint Bíró Ilona, a Petőfi utca 20. szám alatti tízemeletes közös képviselője azt mondta: levelet írnak a városvezetésnek – a polgármesternek és az érintett önkormányzati képviselőknek –, illetve aláírásokat gyűjtenek. Nem szeretnék, hogy a közelben lévő füves területen kutyafuttatót alakítsanak ki.

Fejes Mihály és Bíró Ilona azt mondta: nem szeretnék, hogy kutyafuttató legyen a füves placcon /Fotó: Imre György/

– A kutyaügy nem közügy – hangsúlyozták, hozzáfűzve: minden ebtulajdonos oldja meg úgy négylábú kedvence futtatását, ahogy akarja. Nem kutyaellenesek, de úgy vélik, nincs ilyen létesítménynek helye a belvárosban, főleg, hogy a közelben bölcsőde, óvoda és több iskola is van, tehát rengeteg gyermek jár a környékben.

Sorolták további érveiket: a Bartók Béla út és a Petőfi utca hatalmas forgalmat bonyolít le, így is hatalmas zajnak vannak kitéve, amit csak fokozna a kutyák ugatása. Úgy látják, hogy a belváros minden szegletéből, sőt, távolabbról akár kocsival is odavinnék az ebeket.

Bár vannak felelős gazdák, attól tartanak, hogy több lenne az ürülék és a piszok a környékbeli járdákon, az ebek útközben intéznék dolgaikat.

Kutyafuttató helyett inkább pihenőparkot vagy játszóteret szeretnének. Bízik abban, hogy a városvezetés mérlegeli, figyelembe veszi a lakók kérését.

A békéscsabai közgyűlés ülésén lehetőségként felmerült, hogy – szintén a Bartók Béla út és a Petőfi utca sarkán – a templom és az általános iskola közötti területen lehetne a kutyafuttató. Hírportálunknak egy névtelenséget kérő olvasó jelezte: tudomása szerint a környékbeli iskolák gyakran tartanak ott testnevelésórákat, ezért ott inkább egy futópályát tudna elképzelni.

– A belvárosi kutyafuttatóval azoknak kedveznénk, akik tömbházi lakásokban tartják kedvenceiket, hogy ne mindig pórázon sétáltassák kutyáikat, hanem legyen egy terület, ahol biztonságos körülmények között szabadon engedhetik őket – mondta Kozma János, a létesítmény építésére pályázatot beadó vagyonkezelő zrt. vezérigazgatója.

– De ha a lakók nem szeretnék, nem is lesz kutyafuttató az érintett területen – folytatta. Kozma János hangsúlyozta: nem szeretnék, hogy ebből vita legyen, most kell beszélni az ügyről, a tervezés szakaszában. Egyeztetéseken merült fel, hogy a Bartók és a Petőfi sarka megfelelő helyszín lehet, ha másikban gondolkodnak, akkor újból tárgyalóasztal mellé kell ülni.

Fontos, hogy ne zavarják a lakókat

Szarvas Péter polgármester kiemelte: sok kutyatulajdonos kívánsága már évek óta, hogy létesüljön zárt, biztonságos kutyafuttató, ahol a kis házi kedvencek szabadon játszhatnak. Ezért tárgyalt a közgyűlés kerítéssel elzárt kutyafuttatók létesítéséről. Három helyszínben gondolkodnak: egy lenne Jaminában, egy a Lencsési lakótelepen, egy a belvárosban.

– Javasoltam, hogy olyan belvárosi helyszínt válasszunk, ahol a területet nem lakóingatlanok veszik körül, ez pedig a Petőfi Utcai Általános Iskola és a templom közötti zöld terület volt. Ez több szempontból is alkalmasabb kutyafuttatónak, mint az eredetileg kiválasztott terület. Könnyen megközelíthető, központi helyen fekszik, és mivel nem lennének a közelében lakások, nem zavarná a lakók pihenését sem. Sajnálom, hogy a többség a javaslatomat nem fogadta el – fogalmazott.

Leszögezte: a kutyafuttatónál lesz házirend, amit be kell tartani, hogy rendben tartsák a parkot és a környezetét, illetve, hogy a környéken lakók pihenését se zavarják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában